ZAGAĐEN VAZDUH U PANČEVU: Opasne čestice haraju Starčevom!

Autor: blic.rs

Vesti

31.01.2018

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pančevački monitoring aerozagađenja beležio je proteklih dana značajno prekoračenje tolerantnih vrednosti PM10 čestica, opasnih atmosferskih materija koje se zbog svog jako malog prečnika lako uvlače u ljudska pluća i uzrokuju respiratorna oboljenja.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Pančevo

Prema podacima stanica za praćenje kvaliteta vazduha, 29. januara celodnevni prosek izmeren na mernom mestu u Starčevu iznosio je 119,69 mikrograma PM10 čestica u kubnom metru vazduha, dok njihova tolerantna vrednost iznosi 50 mikrograma.

Maksimalna satna koncentracija na ovoj lokaciji izmerena je tog dana u 18.00, kada je zabeleženo 319 mikrograma u kubiku vazduha, dakle, čak šest puta više od "dozvoljene" dnevne vrednosti.

Juče je, pak, situacija bila nešto bolja, te je prosečna vrednost pomenutih čestica iznosila 96,49, dok je maksimalna izmerena u 08.00 u tada ih je bilo 204,88 mikrograma.

Ostala tri merna mesta pančevačkog monitoringa (Vojlovica, Cara Dušana i Vatrogasni dom) u zvaničnom pregledu ne prezentuju podatke o PM10 česticama te ostaje nepoznato da li su ovim ekološkim problemom pogođena i druga gradska naselja.

Ipak, na mernom mestu Vatrogasni dom 29. januara je u jednom satu izmereno 22,4 mikrograma benzena, 19 toluena, a ksilena 24 mikrograma u kubiku vazduha.

U Ulici cara Dušana maksimalna vrednost benzena bila je 29,3 mikrigrama, toluena 32,9, a ksilena 15,4 mikrograma u kubiku vazduha.

Konačno, u Vojlovici benzen je dostigao 34,1 mikrogram, toluen 18,6 a ksilen 15,1 mikrogram u kubiku vazduha.

Za pomenuta jedinjenja i dalje nisu utvrđene tolerantne vrednosti na teritoriji Pančeva, a gradski monitoring još ne meri amonijak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading