APEL MAJKE PREMINULE DEVOJČICE: Moju Nađu bi spasla VAKCINA!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imala je autoimunu bolest i nije smela da primi cepivo kada se zarazila morbilama, kaže Dragana Petrović

APEL MAJKE PREMINULE DEVOJČICE: Moju Nađu bi spasla VAKCINA!

Foto: Privatna arhiva

Prvi slučajevi malih boginja potvrđeni su u Srbiji, zaraženo je četvoro dece, a Dragana Petrović, majka trogodišnje Nađe, pre pet godina preminule od morbila, apeluje na roditelje da vakcinišu decu.


- Život mi se u momentu promenio iz korena, patimo zbog jedne sekunde nepažnje i Nađe više nema. Moja starija ćerka imala je samo pet godina kada je Nađa umrla i to je veoma teško podnela. Ona me sada ispituje da li je vakcinisana, da li će se zaraziti, veoma je uplašena. Nakon Nađe dobili smo još jedno dete, ono je takođe vakcinisano. Ne bih nikada sebi ponovo dozvolila da dođem u tu situaciju - rekla je Dragana za Telegraf.

Foto: Privatna arhiva

Dragana Petrović

 

Dragana je takođe jedna od roditelja koji su se zalagali za vakcinaciju, iako Nađa, nažalost, cepivo nije smela da primi.


- Razumem da se roditelji plaše, postoji toliko netačnih informacija na internetu i svako strahuje za svoje dete, to je normalno, ali apelujem da se, pre svega, informišu iz relevantnih izvora. A roditeljima dece koja ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga poručujem da se mole bogu, to jedino preostaje. Nađa nije jedini ovakav slučaj, nažalost - priča Dragana.


Devojčica je imala autoimunu bolest i nije smela da primi MMR vakcinu, a 4. januara 2018. za nju i njenu porodicu počeo je pakao.

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Otišli smo na redovnu terapiju u kragujevački klinički centar, u jeku epidemije morbila. U našu sobu, međutim, ubačeno je i dete za koje smo kasnije saznali da ima male boginje i Nađa se zarazila. Pet dana kasnije je prebačena na Institut za majku i dete u Beogradu, a tokom premeštaja nije navedeno da je bila u kontaktu sa zaraženim detetom, pa smo opet bili u četvorokrevetnoj sobi. Već 12. januara Nađa je dobila visoku temperaturu, koja nikako nije mogla da se obori, i krvarila je iz nosa i usta. Nije otvarala oči, dobila je konjuktivitis, celu sliku koja ukazuje na morbile. Nije se budila, nije jela ni otvarala oči, ali čula me je, to znam - priseća se Dragana s bolom u glasu.


Stanje se pogoršalo 20. januara. Nađa dobija upalu pluća, a kiseonik, koji je primala, nije pomagao, pa je prebačena na intenzivnu negu, gde je preminula 4. aprila.


- Zdravstvena inspekcija je utvrdila da je bilo propusta u Nađinom lečenju i da je ugroženo njeno pravo na bezbednost jer je devojčica boravila u sobi sa zaraženim detetom. Tužila sam Klinički centar Kragujevac, Institut za majku i dete i državu, a postupak traje i posle pet godina - kaže Dragana.

Foto: TV Pink/printscreen

Sanja Radojević Škodrić

 

Radojević Škodrić: Alarmantna situacija


Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić ocenila je da je pojava malih boginja alarmantna i podsetila da MMR vakcina spada u obaveznu imunizaciju.


Ona je rekla da, kao lekar i kao majka, ne može da razume neodgovornu odluku pojedinih roditelja da ne vakcinišu decu u 21. veku i kada se vakcina kao sredstvo prevencije bolesti koristi već više od 100 godina, tokom kojih je spasla živote miliona ljudi.


- Odlukom da svoju decu ne vakcinišu, ti roditelji ne samo da krše zakon nego dovode u opasnost, pre svega, zdravlje i živote svoje dece rizikujući, takođe, da bolest preraste u epidemiju - navela je Radojević Škodrićeva.

Republika

Foto: Printskrin: Youtube

 

 

Šekler: MMR ispravna i potpuno bezbedna


Srbiji preti epidemija malih boginja ukoliko se ne poveća broj vakcinisane dece, upozorio je juče epidemiolog Milanko Šekler.


- MMR vakcina u Srbiji je ispitana i potpuno bezbedna, a javnost je dovedena u zabludu jer se sada svi prave pametni i ne slušaju struku - kaže Šekler i dodaje:


- Ljudi se u Srbiji odgovornije ponašaju prema životinjama nego prema samima sebi: neće kupiti psa koji nije vakcinisan od štenećaka, koji izaziva ista vrsta virusa, kao i male boginje, dok će, s druge strane, odbiti da vakcinišu decu zbog priča s interneta.
On je kazao da imunizaciji mora da pristupi 95 odsto populacije jer male boginje spadaju u veoma infektivne bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading