ZAŠTO SE BADNJAK NIJE DIRAO GOLIM RUKAMA? Neobični srpski običaji za Božić, etnolog sve objasnio

Autor:

Vesti

07.01.2023

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Običaji za ovaj praznik su različiti - neki polaze od crkve, neki od naroda, ali ima i onih neobičnih.

ZAŠTO SE BADNJAK NIJE DIRAO GOLIM RUKAMA? Neobični srpski običaji za Božić, etnolog sve objasnio

Foto: Tanjug/J. PAP

Narod često kaže da koliko ima naseljenih mesta, toliko ima i običaja - zato nije čudno naići na neke sasvim neočekivane. Ali, narod često dodaje neke svoje verzije u prvobitne tradicije i usklađuju ih sa onim šta njemu najviše odgovara.

Božić je praznik baziran na duhovnim vrednostima, porodičnom okupljanju i sreći. Krase ga mnoge zanimljive priče, ali i tradicionalne procedure koje su prisutne tokom celog dana.

U nekim mestima u Srbiji veruje se da domaćin uoči ovog paznika treba da na sredinu prostorije postavi nož i okrene oštricu ka istočnoj strani, zatim da stane na njega  i prekrsti se. Nakon toga se, stojeći na njemu, domaćin ga rotira tri puta u smeru kazaljke na satu. Svakog puta se valja prekrstiti, prenosi Ona.

Republika

Foto: shutterstock

Badnjak, Božić, ilustracija

 

Sa druge strane, postoje priče da se za ovaj praznik ne valja jesti viljuškom i nožem, već samo kašikom kako se zubi ne bi pokvarili.

Etnolog Vesna Marjanović, govori kako postoje razne priče, legende i običaji, ali da se po starom predanju sklanjalo sve oštro, poput noževa, jer se verovalo da se pokojnici mogu povrediti. Koliko god se neki običaji činili neobičnim, Božić se smatra praznikom koji spaja svet živih i mrtvih, zato se jede na podu kako bi se bilo što bliže zemlji.  

Foto: M. Kostić

Paljenje badnjaka

 

Takođe, još jedan običaj koji objašnjava naša sagovornica jeste čuvena rukavica kojom se badnjak drži. Veruje se da gola ruka ne sme dodirnuti grane badnjaka jer se smatra da predstavlja božansku pojavu i može imati prisustvo drugog sveta, zato se uvek pripremi par rukavica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading