KOVID BOLNICE SE USKORO ZATVARAJU?! Priprema se promena namene ovih zdravstvenih ustanova, evo koji će pacijenti od sada tamo biti zbrinuti!

Autor:

Vesti

19.12.2022

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo zdravlja blizu odluke da se u kovid bolnicama leči jedna grupa pacijenata.

KOVID BOLNICE SE USKORO ZATVARAJU?! Priprema se promena namene ovih zdravstvenih ustanova, evo koji će pacijenti od sada tamo biti zbrinuti!

Foto: Tanjug

Kovid bolnica Batajnica

Korona brojevi ne rastu naglo, ali poslednjih dana broj obolelih je u porastu. Pošto počinje period slava i praznika, a registrovani su i drugi virusi, uključujući i virus gripa, epidemiolozi pozivaju na zaštitu i oprez.

U tri kovid bolnice u Srbiji nema mnogo pacijenata, pa je Ministarstvo zdravlja blizu odluke da u njima pomoć dobijaju palijativni pacijenti.

Od otvaranja 4. decembra 2020. godine, do danas, kroz kovid bolnicu u Batajnici prošlo je 23.200 pacijenata. Uz podršku lekara, mnoge porodice iz te ustanove su izašle zdravo, ali nažalost u mnogim slučajevima je kovid pobedio. U ovom trenutku, prosek godina kod ležećih pacijenata je 75.

I zbog godina, i zbog drugih pratećih bolesti, sudbine onih koji se u Batajnici bore za život su neizvesne. Tešku kliničku sliku više ne daje kovid 19, ali se njihovo zdravstveno stanje neretko pogoršava u trenutku.

Odeljenja nisu puna, ali je više pacijenata nego na početku meseca. Od njih 96, 11 je u jedinici intenzivnog lečenja.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević navodi da je stanje njih 11 teško.

- Upravo zato što su to masivna moždana krvarenja, moždani udari, što su to različite postintubacione kome, saobraćajne traume, maligniteti, od tih 11 ljudi svega dve osobe imaju kovid pravu pneumoniju - napominje Adžić Vukičevićeva za RTS.

Daju tu i dalje sve od sebe da svakome pomognu, ali se i nadaju da se posle skoro tri godine borbe sa kovidom, kraj epidemije nazire.

- Mogli bismo da stavimo uskoro ključ na vrata bolnice, ukoliko bi se oformila izolaciona odeljenja u svim ustanovama u zemlji, u tercijarnim ili sekundarnim centrima, s tim da se najteži bolesnici kada treba leče u intenzivnim jedinicama pulmologije ili infektivne klinike - dodaje Adžić Vukičevićeva.

Foto: Tanjug

Kovid bolnica Batajnica

Direktor kovid bolnice u Kruševcu Vladan Cvetanović kaže da se spremaju za prenamenu, ali da je to još na nivou elaborata.

- Ono što je bitno, ova bolnica će nastaviti da živi, i tehnički je i prostorno je opremljena, imamo adekvatno osoblje - ističe Cvetanović.

I u kovid bolnici u Kruševcu kažu da je situacija potpuno drugačija nego u istom periodu prošle godine.

- Unazad mesec dana, mi imamo standardni broj pacijenata, oko 40-50. Evo 20. decembra su pune dve godine otkako smo zvanično otvorili bolnicu, skoro 10.000 pacijenata. Teška borba iza nas - dodaje Cvetanović.

U Srbiji u cirkulaciji dominira BA 5 oblik omikron soja. Bivalentne vakcine koje treba da stignu, štite i od tog, i od prvog vuhanskog oblika koronavirusa. Preporučena je za starije od 50 godina.

Da li će biti interesovanja za imunizaciju, tek će se videti. U zemljama koje imaju tu vakcinu, buster dozu primilo je tek oko jedan odsto. Korona knjiga još nije zatvorena, ali...

Epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da sve ukazuje da se ovo približava kraju i da već imamo neku normalnost.

- Niko ne priča o restriktivnim merama, ali niko nikoga ne sprečava da se štiti - poručio je Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading