SRBIJA IMA NAJBOLJE USLOVE ZA VANTELESNU OPLODNJU! Dr Stefanović otkrio: Interesovanje je prilično veliko!

Autor:

Vesti

18.12.2022

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počelo je prijavljivanje i telefonskim putem i preko portala eUprave za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz inostranstva.

SRBIJA IMA NAJBOLJE USLOVE ZA VANTELESNU OPLODNJU! Dr Stefanović otkrio: Interesovanje je prilično veliko!

Foto: Shutterstock

Vantelesna oplodnja

Uvoz kao i kompletan postupak vantelesne oplodnje za žene do 45 godina, finansira država. Mogu se prijaviti parovi, gde jedan partner nema reproduktivne ćelije i zbog toga ne mogu da dobiju potomstvo, ali i žene bez partnera. Za oplodnju i uvoz ćelija se mogu prijaviti i starije žene, ali troškove same finansiraju.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS kaže za RTS da se u prethodna tri, četiri meseca na njihov kol centar javilo blizu 400 parova.

Prof. dr Aleksandar Stefanović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je poznato je da je banka reproduktivnih ćelija, tkiva i organa ovde osnovana pre izvesnog vremena, ali pošto nije bilo dovoljno donora sklopljeni su ugovori sa poznatim evropskim bankama za uvoz ćelija.

Republika

Foto: pixabay.com

Trudnoća ilustracija

- Do sada smo sklopili tri ugovora sa tri evropske banke za uvoz ćelija. U pregovorima smo sa još banaka. Sklopljeni su i u govori sa našim domaćim centrima za vantelesnu oplodnju, onima koji rade ovaj posao o trošku države. Svih šest državnih i 14 privatnih će moći direktno da se obrate stranim bankama i da uvoze ćelije iz inostranstva - kazao je Stefanović.

Interesovanje je, kaže, prilično veliko.

- U prethodna tri, četiri meseca na naš kol centar javilo se blizu 400 parova, od toga je 240 tražilo jajne ćelije, ostali su bili za spermatozoide. Imamo i 55 žena bez partnera i koje imaju pravo da o trošku države rade ove postupke. Pre nekoliko dana je uveden i portal preko eUprave. Za pet dana se prijavilo oko 260 pacijenata - dodaje Stefanović.

Prema njegovim rečima, na Klinici u Višegradskoj je više parova i jedna žena bez partnera ušla u proceduru i sa domaćim i sa uvezenim ćelijama.

- Pošto postupci traju određeno vreme, naši pacijenti su u različitim fazama, neki su čak i okončani. Čekamo rezultate i nadamo se prvim trudnoćama - ističe Stefanović.

Republika

Foto: Photo by Olliss on Unsplash

Trudnoća ilustracija

Ukazuje da je Srbija zemlja koja ima najbolje uslove u vezi sa vantelesnom oplodnjom.

- Ne finansiraju se samo postupci o trošku države, nego i uvoz ćelija, što je dosta skupo. Možda je Izrael tu blizu po uslovima sa nama. Znamo da postoji neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje, da su dozvoljeni i pokušaji ženama koje imaju već jedno dete. Država je u prethodnom periodu zaista užasno puno uradila na ovom planu - naglasio je Stefanović.

Podseća da kada je reč o ćelijama iz uvoza postoji pravo na tri stimulisana pokušaja sa doniranim spermatozoidima, pravo na tri pokušaja sa jajnim ćelijama i tri kriotransfera i za pacijente besplatne ćelije iz inostranstva.

Republika

Foto: Shutterstock

Bebe ilustracija

U Višegradskoj je, dodaje od početka godine rođeno oko 4.600 beba i očekuju da ih do kraja godine bude oko 5.000.

- Otprilike na nivou od prošle godine. Krenuli smo u uvoz ćelija iz inostranstva i nadamo se da ćemo ubuduće imati više domaćih donora. Banka nije zatvorena za domaće donora - zaključio je Stefanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading