BRANE MI DA RODIM DETE MRTVOG SUPRUGA! Tijana je žrtva birokratije: Ne može da iskoristi embrione iako ima saglasnost!

Autor:

Vesti

04.12.2022

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Tijana Prizrenac Nedeljković je udovica koja je želela da postane majka sa embrionima koji su nastali u procesu veštačke oplodnje dok joj je suprug još bio živ.

BRANE MI DA RODIM DETE MRTVOG SUPRUGA! Tijana je žrtva birokratije: Ne može da iskoristi embrione iako ima saglasnost!

Foto: printscreen/pink

Međutim, nakon što je pre 3 godine podnela prvi zahtev, njena borba za potomstvo tek počinje.

Njoj je, uprkos dozvole supruga koju je dao na samrti, zabranjeno da upotrebi embrione i prenese ih u drugu kliniku.

- Problem je Zakon, birokratija, slovo na papiru - počela je svoju ispovest Tijana. 

- Veštačka oplodnja je bila jedini način da suprug i ja dobijemo potomstvo, jer se on lečio i izlečio od raka testisa. Mi ulazimo u sve to puni nade, volje, jer je njemu rečeno da se nikada neće ostvariti kao otac, jer nije dao reproduktivni materijal pre hemioterapija. Nekim čudom mu na jednoj rutinskoj kontroli nalaze reproduktivni materijal i mi trčimo u prvu kliniku, u Leskovcu, zato što oni jako dobro rade sa genetikom - rekla je i istakla da se tada javlja prvi strah od toga da li će ovaj materijal biti bezbedan za upotrebu.

- Dolazimo do toga da ja imam 10 embriona, od toga da nemam ništa, ja imam 10 embriona, ulazim u taj proces, a njemu iznenada pozli. Smešten je na VMA i tu saznajemo da je od posledica hemioterapije dobio limfoblastičnu leukemiju i da je to poslednji stadijum. On meni umire u roku od 15 dana - rekla je Tijana na Pink TV.

Rekli su mi da se obezbedim

Kako navodi, klinika je savetuje da se obezbedi testamentom ili usmenim zaveštanjem kod notara.

Tijana navodi da je, nakon toga, dobila saglasnost svog supruga.

- Problem nastaje na višoj instanci od klinike, to je za biomedicinu. Oni generalno i nisu zaduženi za moj slučaj, ali jesu za proces vantelesne oplodnje i svega što se tiče toga.- 

Navodi i da je njen slučaj prvi tog tipa koji dospeva kod njih i da nisu znali kako bi trebalo da postupe, pa su joj predložili etičku komisiju i psihološke procene, koje ona decidno odbija.

- Zakon može da se tumači dvostrano, i u moju korist, ali, nažalost, tumačen je protiv mene, da ne mogu da iskoristim embrione.-

Ona ističe da se ona u jednom trenutku nalazila u situaciji da mora da bira između supruga i dece.

- Ja sam njemu morala da kažem da ćemo možda da izgubimo decu - rekla je.

Zakon o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji

Advokat Strahinja Milovanović ističe da Zakon o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji navodi da samo živi supružnici mogu dati saglasnost za korišćenje embriona.

On ističe da postoji sudska praksa u svetu u kojoj su majke, pa i očevi, uspeli da iskoriste embrione, ali da kod nas zahteva menjanje i Porodičnog zakona, formiranje radnih grupa i drugo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading