AMERIKANCI KLIJENTI OD PRVOG DANA: Državno preduzeće Dipos obeležilo 60 godina postojanja

Autor:

Vesti

12.12.2022

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekskluzivne nekretnine namenjene, pre svega, diplomatama i poslovnim ljudima, ali mogu da ih zakupe i pojedinci

AMERIKANCI KLIJENTI OD PRVOG DANA: Državno preduzeće Dipos obeležilo 60 godina postojanja

Foto: ST/D. KADIĆ

Društvo za iznajmljivanje nekretnina Dipos slavi jubilej - 60 godina postojanja, a prema rečima direktora Đoka Krivokapića, najbolja referenca im je to što se mogu pohvaliti klijentima koji su uz njih od samog osnivanja, neprekidno.

U vlasništvu je Vlade Srbije i raspolaže sa 350 nekretnina, od čega je 150 ekskluzivnih kuća.

- Upravo smo sada na proslavi u Madlenijanumu dodelili zahvalnice za najdužu poslovnu i neprekidnu saradnju, u trajanju od 60 godina, ambasadama SAD, Meksika i Danske. Oni su najduže s nama, a odmah tu su i Egipat, Ruska Federacija, Indija... Kada imate tako dugoročnu saradnju, to onda govori o vama kao privrednom činiocu na tržištu - kaže Krivokapić.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

 

Najekskluzivnija kuća kojom raspolažu ima oko 1.200 kvadrata i izdaje se po ceni od 10.500 evra mesečno. Nekretnine su, pre svega, namenjene izdavanju diplomatskoj i poslovnoj zajednici u Beogradu, ali se one slobodne oglašavaju na sajtu, pa i fizička lica mogu da ih unajme.

- Kad zakupac ne plaća zakupninu, vi ne možete da ga iselite sve dok ne dobijete izvršnu sudsku presudu. A da dobijete izvršnu sudsku presudu, iseljenje može da traje oko dve godine, a nama se dešavalo da traje i pet ili sedam godina. Sve to vreme zakupac koristi nepokretnosti i ne plaća zakupninu. Kada dobijemo presudu, idemo na izvršenje, ali smo i tu imali razne situacije. Na primer, izvršitelju ne mogu da isele zakupca jer ima maloletnu decu, a na lice mesta nije izašao socijalni radnik, pa zatim zakupac ne dozvoli pristup jer u dvorištu ima psa, pa je potrebno da se pozove ZOO veterina - kaže Krivokapić.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

 

Procenat naplate je, kada je on stupio na dužnost 2014, dodaje, bio tek 40 odsto, a sada je (poslednjih sedam-osam godina) oko 90 odsto. Poboljšanje je usledilo posle pooštravanja uslova za izdavanje.

- Ako fizičko lice hoće da iznajmi kuću, mora da donese potvrdu o zaposlenju, a gledamo i visinu plate, ne može neko s platom od 700 evra da plaća kuću od 2.000 do 3.000 evra zakupa. Tražimo i depozit, dva ili tri, kao i jemca. To funkcioniše fantastično - ističe Krivokapić.

Miroslav Čarević (59), majstor
Još čuvam Arafatov viski

Radim na održavanju našeg energetskog sistema. U Diposu sam od 1982, od svoje 19. godine. Za ovih 40 godina je bilo mnogo anegdota, ali najupečatljiviji mi je bio susret sa Jaserom Arafatom. Arafat je bio u našoj koloniji, u rezidenciji Palestine, a kako su ovu koloniju nekad obezbeđivali policajci saveznog SUP, oni su me pozvali da vidim Arafata kad izlazi iz auta. Prišao nam je tada njegov ađutant/telohranitelj i svima doneo po flašu viskija. Još čuvam tu flašu.

Suzana Žunković (50), direktor Službe za pravne poslove
Ambasador nam ostavio kuče

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

 

 

U Diposu sam 13 godina, ovaj sektor se bavi javnim nabavkama, kadrovskim poslovima, poslovima zastupanja u slučaju da ima nekih problema prilikom naplate potraživanja, pa mora da dođe do utuženja... Svašta smo doživeli, od toga da zakupci neće da plate, da se isele, pa zbog toga pokrećemo sudske sporove, do toga da je jedan ambasador, svog psa, nakon što mu je istekao mandat i on napustio Beograd, ostavio ispred Diposa, pa smo mi, kao kolektiv, preuzeli brigu o psu.


Ivana Milosavljević, zamenik direktora Diposa
Nehruove ruže u rezidenciji

Mi smo umnogome ogledalo ove države jer svi diplomatsko-konzularni predstavnici, pošto završe s formalnostima, dolaze kod nas da reše pitanje svog smeštaja. Tako se zapravo preko nas sreću i bliže upoznaju s našom državom. Rezidencije kojima raspolažemo imaju bogatu istoriju. Na primer, priča se da je objekat u Andre Nikolića 19 Tito stavio na raspolaganje nekadašnjem predsedniku Indije Nehruu dok je boravio u Beogradu. Priča se da je indijski predsednik, provodeći vreme u Beogradu, zasadio ruže u vrtu ovog objekta, koji je i danas rezidencija ambasade Indije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Da nije tuzno...

13.12.2022 12:30

Bilo bi smesno