TEMPERATURA, GLAVOBOLJA, MALAKSALOST: Lekari objasnili kako da prepoznate simptome streptokoka kod dece, a evo u kojim slučajevima može biti OPASAN!

Autor:

Vesti

11.12.2022

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dva vrtića u Beogradu pre nekoliko dana proglašene su epidemije šarlaha i streptokoka, a ordinacije domova zdravlja su pune bolesne dece.

TEMPERATURA, GLAVOBOLJA, MALAKSALOST: Lekari objasnili kako da prepoznate simptome streptokoka kod dece, a evo u kojim slučajevima može biti OPASAN!

Foto: TANJUG/DUNAV OSIGURANJE/ DALIBOR DANILOVIC/ bg, Shutterstock

Šta je streptokok i kako se prenosi?

Streptokok je respiratorna infekcija, koja se prenosi kapljično, ali i dodirom - poput igračaka u vrtiću ili putem čaše, flaše...ako deca starijeg uzrasta koriste istu flašu. Kapljičnim putem se najčešće prenosi. Takođe. može da se prenese i putem hrane i vode, ali to je mnogo ređe - objašava za Republiku dr Snežana Mladenović.

Uzrok nastanka šarlaha

Kako ona kaže, streptokok grupe A koji produkuje eritrogeni toksin zapravo izaziva šarlah, a simptomi su povišena temperatura, gušobolja, glavobolja, malaksalost, a nakon dva do tri dana kreće da se pojavljuje karakteristična ospa koja je aktuelna kod šarlaha.

Republika

Foto: Shutterstock

Bolesno dete, ilustracija

 

Republika

Foto: pixabay.com

vrtić, igračke, ilustracija

Komplikacije

Na pitanje o devetoro dece koja su preminula od streptokoka u Velikoj Britaniji, dr Saša Milićević pedijatar objašnjava za naš portal da streptokok uglavnom izaziva upalu ždrela, odnosno anginu, te da neke teške pojave retko izaziva.

- Ako se ne leči na vreme, može da izazove komplikaciju promene na srcu, na zglobovima, u tom slučaju eventualno može da se završi fatalno - istakao je on.

- Ono što sam ja dobio kao informaciju je da je taj oblik u Britaniji bio neki poseban oblik streptokoka koji je rezistentan na terapiju. To je posebna forma, ovaj klasičan streptokok, koji postoji je pod kontrolom i dobro reaguje na terapiju penicilinom - naglasio je Milićević.

Republika

Foto: Profimedia

Bolesno dete, ilustracija

Međutim, kako kaže, ako bi se desilo da mutira, odnosno da postane rezistentan na penicilin onda može da se desi da postane opasan i da izazove fatalan ishod. 

-Ovaj ovde streptokok on retko daje fatalan ishod to su uglavnom angine koje prođu od penicilina - ističe on.

Kako se dijagnostifikuje?

Milićević kaže da se streptokok najbolje dijagnostifikuje putem brisa grla, gde se onda utvrdi koja je vrsta streptokoka, te na šta je osetljiv, a takođe se prepoznaje na osnovnu kliničkog pregleda gde je izuzetno crveno grlo i ponekada postoje naslage na grlu.

Republika

Foto: Shutterstock

ordinacija, ilustracija

Terapija

- Lečenje je antibioticima, to su uglavnom penicilinski preparati koji jako efikasno deluju na streptokok grupe a, dok se kod dece koja su alergična na penicilin primenjuje drugačija terapija - ističe dr Mladenović.

- Može se desiti da kod one dece koja imaju neke svoje hronične bolesti - slab imunitetet, kao i svaka virusna infekcija tako i ova može izazvati mnogo ozbiljniju kliničku sliku i da dovede do nekih kompikacija, dok kod zdrave dece najčešće to prođe bez komplikacija - zaključila je ona.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading