POVEĆAN BROJ PREGLEDA DECE! Samo na pedijatriji Doma zdravlja Savski venac dnevno se obavi 300, a OVO JE RAZLOG!

Autor:

Vesti

07.12.2022

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Broj pregleda u pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja “Savski venac” je povećan, na dnevnom nivou obavi se do 300 pregleda, a najčešći simptomi su bol u grlu i visoka temperatura i preko 40 stepeni, rekla je načelnica pedijatrije DZ “Savski venac” Marija Golubović

POVEĆAN BROJ PREGLEDA DECE! Samo na pedijatriji Doma zdravlja Savski venac dnevno se obavi 300, a OVO JE RAZLOG!

Foto: pixabay.com

- Najčešće se radi o respiratornim infekcijama, a ima i dece sa stomačnim infekcijama. Broj pregleda po lekaru je oko 70 što na dnevnom nivou ide i do 300 pregleda. Broj kovoda kod dece je u padu i bude od jedno do troje potvrđeno u toku nedelje. Zimski mesecu su i period kada očekujemo porast broja obolelih. Sada su deca više u kontaktu te se i više prenose infekcije u kolektivima, u vrtićima i školama -rekla je Golubović.

Kada je reč o virusnim infekcijama, kako je navela, to su infekcije GRP izazvane virusima adeno i rota, prenosi Tanjug.

- Klinička slika je blaža i prolazi za nekoliko dana uz simptomatsku terapiju. Ono što je najveća briga roditelja su i bakterijske infekcije, a to je Streptokok koji izaziva Šarlah koji je karakterističan i za predškolski i školski uzrast. Inkubacija je od dva do pet dana od kontakta sa obolelim. Infekcija se prenosi kapljičnim putem - navela je ona.

Prema njenim rečima, najčešći simptomi su bol u grlu i visoka temperatura i preko 40 stepeni.

- Karakteristična klinička slika je nekad dovoljna za dijagnozu bolesti, mada moze da se uradi i brzi test na streptokok sto potvrđuje dijagnozu. Terapija je Ab uz simptomatsku terapiju - rekla je Golubović.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading