MALIŠAN (4) ŽRTVA STREPTOKOKA: U kratkom periodu živote izgubilo petoro dece, vlasti Engleske pokrenule istragu

Autor:

Svet

02.12.2022

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među preminulima je i mali Muhamed Ibrahim Ali, a vest o njegovoj smrti potvrdila je i njegova škola u Bakingemširu još 17. novembra, međutim tek sada je otkriveno da je on preminuo od infekcije streptokoka.

MALIŠAN (4) ŽRTVA STREPTOKOKA: U kratkom periodu živote izgubilo petoro dece, vlasti Engleske pokrenule istragu

Foto: Just giving

U saopštenju instituta se dodaje da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo kako je došlo do širenja infekcije streptokoka u britanskim školama.

U saopštenju koje je poslala škola koju je on pohađao, dečak je opisan kao vrlo energično dete koje je imalo predivan osmeh.

- Ovo je tragičan slučaj, naše misli su uz njegovu porodicu i drugare - rekla je doktorka Džil Morison iz Agencije za javno zdravlje Velike Britanije.

Prošle nedelje, Britance je potresla vest o smrti osnovca koji je preminuo nakon komplikacija izazvanih streptokokama, a ranije danas potvrđena je i treća smrt.

U pitanju je dečak iz Ilinga.

- Veoma smo tužni zbog smrti deteta u osnovnoj školi Sveti Džon, i naše misli su sa njegovom porodicom, prijateljima i školskom zajednicom - rekao je dr Džimi Čou, konsultant za zdravstvenu zaštitu u Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva.

Roditelji zabrinuti za zdravlje dece

Drugo dvoje dece umrlo je od iste infekcije u proteklih sedam dana.

Učenik osnovne škole u Velsu preminuo je od streptokoka u četvrtak, samo nedelju dana nakon što je još jedan dečak u Engleskoj umro od iste bolesti.

Vest o smrti drugog dečaka potvrdilo je i rokovodstvo škole u Penartu.

- Ranije ove nedelje potvrđeno je da je jedan učenik iz osnovne škole "Viktorija" preminuo nakon što je oboleo od streptokoka. Naša skola i savet žele da prenesu iskreno saučešće porodici u ovom teškom trenutku -  navodi se u zajedničkom saopštenju koji je objavio Mirror.

U saopštenju se dodaje da tim psihologa pruža poršku roditeljima i učenicima, kao i da su sve preporuke Instituta za javno zdravlje poslate roditeljima.

- Male su šanse da će se i drugi učenici zaraziti. Takođe, jako su male šanse da se kod osobe razviju teški simptomi ove bolesti - piše u saopštenju osnovne škole.

Podsetimo, prošle nedelje je upućeno više poziva da vlasti organizuju istragu o tome kako je došlo da pojave ove bakterije u školi u Ešfordu, u kojoj je prošle nedelje preminuo jedan dečak.

U mejlu koji je škola poslala roditeljima pisalo je da je još jedan dečak dobio streptokoke, ali da daje pozitivne znake i da će doći do oporavka.

Oba zaražena učenika koja su se zarazila u Esfortu išla su u istu osnovnu školu, a uplašeni roditelji traže odgovore od rukovodstva.

Džoan Sekston članica školskog odbora u ovom gradu, kaže da je potrebno da se uradi opsežna istraga.

- Ovo je veoma tužna vest. Možemo samo da zamislimo kako je porodici, naše misli su uz njih - rekla je ona.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading