VESIĆ: Srbija regionalni lider u razvoju avio-saobraćaja

Autor:

Vesti

07.12.2022

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić čestitao je danas svim pilotima, letačkom osoblju, kompanijama, institucijama i zaposlenima u sistemu civilnog avio-saobraćaja, 7. decembar - Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva.

VESIĆ: Srbija regionalni lider u razvoju avio-saobraćaja

Foto: YouTube/Printscreen

Vesić je naglasio da standardi, regulative i planovi razvoja koji danas postoje u domaćem civilnom vazduhoplovstvu pokazuju zašto je Srbija lider u regionu u razvoju avio-saobraćaja i zbog čega najuspešnije kompanije lete iz naše zemlje, a sve veći broj putnika prolazi kroz naše aerodrome.

- To je zasluga svih vas i vizije predsednika Aleksandra Vučića - da od Srbije stvara modernu zemlju, otvorenu ka svetu - poručio je ministar Vesić.

Podsetio je i da je Srbija među malim brojem zemalja koje imaju bogatu tradiciju u vazduhoplovstvu, što potvrđuje i Uredba o saobraćajnim spravama koje se kreću po vazduhu, iz 1913. godine.

 Dodao je i da je kralj Aleksandar Karađorđević itekako razumeo važnost avio-saobraćaja i razvijao avio industriju, a prilikom posete Parizu 1910. godine postao i prvi Srbin koji je leteo avionom.

Obeležavanje 7. decembra kao Međunarodnog dana civilnog vazduhoplovstva usvojeno je 1994. godine, u okviru obeležavanja pola veka od potpisivanja Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu, poznate kao Čikaška konvencija, koja je dala osnovu modernom avio-saobraćaju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading