NASTAVLJA SE TAJKUNSKI PRITISAK NA PRAVOSUĐE: Hajka na tužioca, a poverenik ćuti

Autor:

Vesti

04.12.2022

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nenad Stefanović bez zaštite u vrtlogu spinova, lažnih afera koje režiraju opozicioni mediji.

NASTAVLJA SE TAJKUNSKI PRITISAK NA PRAVOSUĐE: Hajka na tužioca, a poverenik ćuti

Foto: Više javno tužilaštvo

Predsednik UST Nenad Stefanović

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović već mesecima je na brutalnom udaru tajkunskih medija. Poslednji povod za napad je njegov nedavni intervju Politici, u kom je Stefanović rekao da nema živ predmet povodom slučaja "Savamala", na koji je stavljena tačka.

Hajka na Stefanovića je nastavljena i smešnim optužbama i spinovanjem da je navodno zataškao slučaj krađe u Palati pravde. Naime, zaposlena u VJT u Beogradu optužila je saradnicu da joj je ukrala novac iz novčanika, a slučaj je navodno Stefanović pokušao da zataška iako postoji dopis, u koji je Republika imala uvid i u kome se jasno vidi da je krađa prijavljena Prvom OJT još pre pisanja i spinovanja tajkunskih medija.

Povodom histeričnog progona Stefanovića pozvali smo za komentar poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca (DVT) Milana Tkalca, koji nam je rekao da pitanja pošaljemo na mejl, što smo i uradili.

- Mi ćemo se u ponedeljak, eventualno u utorak, saopštenjem, koje će biti objavljeno na sajtu DVT, izjasniti o svemu tome - kratko je rekao Tkalac za Republiku.

Do sada je, iako je bilo mnogo povoda, poverenik ćutao.

Advokat Svetozar Vujačić napade na Nenada Stefanovića okarakterisao je kao napade na pravosudni sistem, državu i samog predsednika Aleksandra Vučića po već dobro poznatoj matrici tajkunskih medija.

- Nenad Stefanović je jedan, pre svega, častan čovek, vrstan profesionalac i tužilac, a, iznad svega, pravičan čovek. Ovo ne govorim napamet, već o čoveku koga poznajem. To što rade tajkunski mediji je pritisak ne samo na tužilaštvo i Stefanovića već i na državu. Što se tiče Savamale, on nema nikakve veze s tim i nasledio je zaključen slučaj, povodom kog nema šta tu da radi. Jasno je da tajkunski mediji hoće da ga izazovu da uđe s njima u neku polemiku ili bar demantuje njihova pisanja da bi ga uvukli u plitku vodu i svoju baru - rekao je Vujačić.

On je naglasio da o Stefanoviću, kao profesionalcu, može da kaže samo najbolje.

- Nenad Stefanović je apsolutno nezavisan, njega je jednoglasno izabralo Udruženje sudija i tužilaca Srbije. On je prvi tužilac koji pokreće krivične postupke po službenoj dužnosti. Kad čuje da je izvršeno neko krivično delo, a policija ne reaguje, on sam pokreće postupak, što ranije tužioci nikad nisu radili - dodao je on.

Podsećamo, viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je u intervju za list Politika da Više javno tužilaštvo u Beogradu nema takozvani živ predmet povodom slučaja poznatog kao "Savamala" i istovremeno objasnio zašto navodno "priznanje" Veljka Belivuka da je učestvovao u rušenju objekata u Savamali nije predmet provera tog tužilaštva.

Stefanović je u intervjuu Politici precizirao da je postupanje u tom slučaju okončano sporazumom o priznanju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, koji je s tužilaštvom 2016. zaključio tadašnji šef smene u Beogradskoj policiji Goran Stamenković i koji je potvrdio Viši sud u Beogradu.

"Savamala" isfabrikovana afera

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost ističe da ovakvo ponašanje tajkunskih medija i njihovih opozicionih nalogodavaca može se tumačiti kao direktan pritisak ne samo na tužilaštvo već i na srpsko pravosuđe u celini.

- Komentarisanje i korišćenje pravosudnih postupaka kad su u toku, što je posebno problematično, u političke svrhe svakako jeste pritisak na pravosudne organe. U situaciji kad se država suočava sa strahovitim izazovima na KiM, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić se lavovski bori za stabilnost, mir i da sačuva zemlju, opozicija i njihovi mediji nemaju pametnijeg posla nego da se bavi slučajem koji to zapravo nikad i nije bio. "Savamala" je fabrikovana afera jer je opoziciji smetao i dalje smeta Beograd na vodi iako ga opozicini lideri rado posećuju. Kad su pravosudni organi u ovoj državi tu priču stavili ad akta, onda su oni tu činjenicu iskoristili za napade, ne shvatajući da izmišljene afere ne mogu da budu predmet političke borbe jer građani to prepoznaju i uvek ih kazne na izborima - rekao je Karanović. 

Republika

Foto: Printscreen

Ognjen Karanović

Spasić: VJT u Beogradu ne radi na žetone

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, ocenio je da "su Stefanović i Više javno tužilaštvo najprofesionalniji deo javnotužilačke organizacije, a da su napadi na njih pritisak na tužilaštvo.

- VJT pljuju milion puta gori od njih i to se ne sme dopustiti. Tužilac Stefanović je na meti zato što radi najprofesionalnije do sada, a svaki pritisak na njega predstavlja krivično delo, za koje se mora goniti po službenoj dužnosti - rekao je Spasić.

Foto: printscreen

Mario Spasić

On je zaključio da Više javno tužilaštvo u Beogradu ne radi "na žetone", već "na osnovu dokaza i činjenica i to je ono što nervira mnoge".

VJT: Proturanje lažnih informacija

Povodom hajke na Nenada Stefanovića, zvaničnim saopštenjem oglasilo se i VJT.

- Učestali napadi koji se ogledaju u objavljivanju tekstova s netačnim, poluistinitim i malicioznim informacijama usledili su nakon objavljivanja intervjua višeg javnog tužioca u Politici - stoji u saopštenju.

Kako se navodi, u tom intervjuu viši javni tužilac je jasno objasnio stanje u konkretnim predmetima koji intrigiraju upravo te medije poput slučaja "Savamala", slučaja inspektora Slobodana Milenkovića, a odgovorio je i zašto navodi Veljka Belivuka nisu predmet interesovanja ovog tužilaštva, a navodi Dijane Hrkalović jesu.

- Zlonamernim, neprofesionalnim i malicioznim izveštavanjem i proturanjem lažnih informacija pojedini mediji tendenciozno žele da naruše ugled VJT u Beogradu i svih njegovih zaposlenih, zbog čega najoštrije osuđujemo ovakvo postupanje - zaključeno je u saopštenju.

Poverenik ima ovlašćenja, a ne reaguje

Hajka tajkunskih medija protiv Nenada Stefanovića traje već mesecima, međutim, poverenika za samostalnost DVT Milan Tkalac se nijednom nije oglasio, čak ni nakon poziva VJT da reaguje u skladu sa svojim ovlašćenjima. 

- Više je nego očigledno da se radi o nedozvoljenom uticaju i da su se stekli svi uslovi da poverenik za samostalnost reaguje u skladu sa odredbama poslovnika o radu DVT. Posebno zabrinjava tekst "Viši tužilac objavio rat svim inspektorima četvrtog odeljenja zbog Milenkovića", koji je pun neistinitih navoda i insinuacija, te predstavlja samo jedan u nizu napada na tužioce beogradskog Višeg javnog tužilaštva. Zbog ovakvih i sličnih medijskih objava svako dalje odbijanje poverenika za samostalnost da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima jača percepciju javnosti da su tužioci u potpunosti nezaštićeni od nedozvoljenih uticaja i degradira tužilačku samostalnost - piše, između ostalog, u saopštenju VJT od 23. jula 2022.

Ni nakon ovoga Tkalac se nije oglasio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading