SA NOVE VAS PINOKIO ZOVE: Brukanje Šolakovog portala

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Objavili navodnu anketu u kojoj nisu naveli ime ili sliku ni jednog jedinog sagovornika.

SA NOVE VAS PINOKIO ZOVE: Brukanje Šolakovog portala

Foto: youtube.com/N1

Želja tajkunskih medija u vlasništvu Dragana Šolaka da po svaku cenu iskritikuju državu često od njihovih tekstova pravi burleske, kojima je teško ne nasmejati se.

Tako je portal Nova zaslužio da uđe u udžbenike novinarstva (kao primer kako ne treba raditi) jer mu je pošlo za rukom da objavi anketu s građanima bez i jednog jedinog sagovornika pod imenom ili, nedajbože, slikom. Tih sagovornika, naravno, i nije bilo, jasno je ne samo po tome što nisu predstavili makar jednog od njih već i po besmislenosti navodnih odgovora koje su maštoviti (pa i ne baš) Šolakovi novinari pokušali da predstave kao stavove građana.

SAMO FRAZE

Tako smo iz teksta Nove saznali da u Srbiji baš ništa ne može da se kupi za 1.000 dinara (?!), te da ćemo meso jesti jednom mesečno, a hleb uzimati iz kontejnera.

- Pitali smo čitaoce šta sve mogu da kupe za 1.000 dinara, a njihovi odgovori pokazuju pravo stanje u državi - ekonomski tigar je zaspao, blagostanje o kojem slušamo od predstavnika vlasti nema i kad se sve sabere i oduzme, s 1.000 dinara prosečna porodica u našoj državi ne može ni da pregura dan - navode Šolakovi novinari i onda se pozivaju na fraze poput "kaže jedan čitalac", "glasio je jedan komentar" i slično...

Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Tomislav Momirović ističe za Srpski telegraf da ovakve tvrdnje nikako nisu na mestu, te da na to najbolje ukazuju rezultati.

- Kada je Aleksandar Vučić došao na čelo države, minimalna zarada bila je 15.000 dinara, a danas je 40.000. Samo u poslednjih pet godina se minimalna plata povećala 50 odsto i to uz ozbiljan pad nezaposlenosti. Prosečna plata je porasla sa 330 evra na gotovo 700 evra i to su sve činjenice. Nalazimo se na dobrom putu da i u izuzetno teškim okolnostima, izazvanim najpre globalnom zdravstvenom, a sada i energetskom, krizom, ostvarimo ciljeve koji podrazumevaju da 2025. u Srbiji prosečna plata bude 1.000 evra i prosečna penzija 500 evra. Građani osećaju boljitak, perspektiva se menja, dolaze veliki tehnološki giganti - naglašava Momirović.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Tomislav Momirović

A KODEKSI?

I politički analitičar Dejan Vuk Stanković konstatuje da anketa koju je sproveo Šolakov portal, pored toga što nije odrađena ispravno, nema za cilj da prikaže realno stanje i stvarno mišljenje građana, već se isključivo vodi željom da se iskritikuje vlast:

- Posredi je zloupotreba reprezentativnog uzorka jer ne može se istraživanje sprovesti na osnovu mišljenja jednog čoveka. Druga greška je i nepreciznost pitanja šta sve može da se kupi za 1.000 dinara. Mora se precizirati da li se misli na prehrambene proizvode, garderobu, kozmetiku. Kad se sve to uzme u obzir, dolazi se do zaključka da je pomenuta anketa rađena isključivo u propagandne svrhe, s ciljem da se prikaže kako naša zemlja pliva u siromaštvu. Da se drže bilo kakvih kodeksa, tako nešto nikada ne bi objavili.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dejan Vuk Stanković

Riha ih napala jer su tvit pustili kao vest

Istog dana kada su objavili navodnu anketu o kupovnoj moći, novinari i urednici Šolakovog portala "proslavili" su se i objavljujući neproverenu (i ispostaviće se lažnu) vest da je pukao potporni betonski zid u Grdeličkoj klisuri. A to su, zamislite, saznali s Tvitera. Reagovali su odmah "Koridori Srbije" i sve demantovali, a posebno je zanimljivo da su se na Novu obrušili i novinari za koje se nikako ne može reći da su naklonjeni vlasti.

- Ovo se ne radi, to nije novinarstvo, ne pravi se tekst od tvita nego pošalji novinara da sam slika, proveri info, pitaj sve koji su nadležni, novinarstvo služi da se informiše javnost, a ne da se dobije klik - napisala je, između ostalog Riha.

Cene u marketima

juneći but 1.199

jagnjetina 959

pileći file 719

svinjetina 629

* za kg, u dinarima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading