SOS ZA GLUVE: 14.000 građana koji koriste znakovni jezik dobilo aplikaciju koja ih povezuje sa institucijama - Premijerka istakla značaj inkluzije (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.12.2022

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je samo početak, navela predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

SOS ZA GLUVE: 14.000 građana koji koriste znakovni jezik dobilo aplikaciju koja ih povezuje sa institucijama - Premijerka istakla značaj inkluzije (VIDEO)

Foto: TANJUG/J. Ilić

Oko 14.000 gluvih i nagluvih osoba će od danas putem aplikacije “SOS za gluve” moći da ostvaruju besplatne telefonske pozive za čujućim osobama posredstvom tumača za srpski jezik.

Premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovala prezentaciji aplikacije u Gradskoj organizaciji gluvih u Beogradu, poručuje da je za jaku i uspešnu Srbiju, zajedno sa jakom privredom i obrazovanjem, neophodna inkluzija i empatija u društvu.

Ovim povodom Brnabić se oglasila i na svom zvaničnom Instagram profilu, na kome je podelila snimak sa prezentacije uz reči:

- Neizmerno sam srećna što je danas 14.000 naših građana koji koriste aplikaciju znakovni jezik dobilo aplikaciju "SOS za gluve", koja olakšava povezivanje gluvih osoba sa hitnim službama, lekarima, državnim institucijama, sudovima, opštinama, ali i njihovim porodicama, prijateljima i poslodavcima. Nema uspešne države i dobrog i kvalitetnog društva ukoliko nemamo inkluzivno društvo, i ukoliko se svako od nas ne bori za takvo društvo. Osobe sa invaliditetom su bitan deo našeg društva i ogroman potencijal Srbije. Inkluzija za nas nije samo društvena vrednost koja se odnosi na uključivanje svih naših sugrađana u društvene tokove, već i zajednički rad na samim rešenjima. Ovo je samo početak! - najavila je premijerka.

 

 

Aplikacija "SOS za gluve" u praksi funkcioniše tako što gluva osoba preko nje počinje video-poziv sa tumačem iz Nacionalnog prevodilačkog centra za srpski znakovni jezik, koji poziva željeni telefonski broj, a zatim simultano prevodi razgovor između gluve osobe i pozvanog kontakta. 

Aplikacija je jedinstvena u regionu i zadovoljava osnovno pravo gluvih, a to je pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading