EVO KOJA JE PROCEDURA AKO NISTE POPISANI! Kazne slede nakon OVOGA!

Autor:

Vesti

25.11.2022

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Popis u Srbiji je završen a prvi preliminarni rezultati očekuju se mesec dana od poslednjeg popisanog stanovnika.

EVO KOJA JE PROCEDURA AKO NISTE POPISANI! Kazne slede nakon OVOGA!

Foto: www.profimedia.rs

Popis stanovništva

Dakle, pre Svetog Nikole znaćemo koliko nas ima, kao i koliko ima domaćinstava i stanova na nivou opština.

Oni koji nisu iskoristili sve mogućnosti i nisu popisani, sada razmišljaju o tome da li će platiti kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Ipak, u Zavodu za statistiku kažu da će Prekršajni sud doneti presudu i izreći kaznu samo onima koji su odbili ne samo popisivača, javlja RTS. 

Foto: youtube.com/KTV Televizija - Zvanični kanal

Popis

- Ja o toj situaciji obaveštavam svog šefa u ovom poslu, rukovodioca, on se zove instruktor. Nakon toga, instruktor zajedno sa mnom izlazi ponovo na teren i pokušava da vam objasni zašto je važno da se popišete. Vi ponovo odbijete instruktora i mene. Mi ponovo ne pišemo kaznu. Instruktor o tome obaveštava popisnu komisiju koja je iznad njega, a zadužena je za opštinu kojoj pripada vaš stan - rekao je pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović.

Nakon toga, dodaje, popisna komisija izlazi na teren i pokušava da motiviše građanina koji je odbio popis - da se popiše.

- Ako odbijete i popisnu komisiju, tri puta ste odbili popisivanje, onda ona obaveštava Republički zavod za statistiku, a on kod Prekršajnog suda pokreće postupak - kaže Korović.

Foto: Republički zavod za statistiku printscreen

Popisnica

Za sada se zna da će kaznu platiti samo dvadesetak građana, iako je broj onih koji nisu uspeli da ostvare kontakt sa popisivačem mnogo veći.

Zato će od 2. do 11. decembra biti organizovana postpopisna anketa, koja ima za cilj da utvrdi dve stvari.

- Prvi cilj je da ustanovi kvalitet podataka dobijenih popisom, a drugi, možda i važniji, jeste da ustanovi neobuhvat u popisu, da ustanovi broj ljudi koji nije popisan. Paralelno sa postpopisnom anketom, sprovodimo jednu inovativniju metodu kontrole obuhvata - to je poređenje baze popisa sa bazama administrativnih izvora. Tako ćemo na dva načina prekontrolisati obuhvat i imati informaciju koliko stanovnika je popisano, a koliko je ostalo nepopisano - rekao je Petar Korović.

Poređenja radi, u prethodnom popisu, 2011. godine, postpopisnom anketom ustanovljeno je da oko 150.000 građana Srbije nije bilo popisano.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se mesec dana od poslednjeg popisanog stanovnika. Dakle, pre Svetog Nikole znaćemo koliko nas ima, kao i koliko ima domaćinstava i stanova na nivou opština.

Konačni rezultati objavljivaće se od marta sledeće do juna 2024. godine, piše Telegraf.rs.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading