RHMZ UPOZORAVA NA OPASNO VREME: Pojedini delovi Srbije posebno ugroženi - upaljeni meteoalarmi (FOTO)

Autor:

Vesti

19.11.2022

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se danas od sredine dana očekuje obilna kiša.

RHMZ UPOZORAVA NA OPASNO VREME: Pojedini delovi Srbije posebno ugroženi - upaljeni meteoalarmi (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Kiša, pljusak

Žuti meteoalarm je danas na snazi zbog kiše na teritoriji cele Srbije,zbog kiše, ali upaljen je i narandžasti u pojedinim krajevima naše zemlje.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se danas od sredine dana očekuje obilna kiša u zapadnim, centralnim i jugozapadnim delovima Srbije, uz količinu padavina od 20 do 40 mm, na jugozapadu lokalno i do 60 mm za 24 sata.

Žuti meteoalarm na snazi je u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, istočnoj Srbiji, jugositočnoj Srbiji ali i na Kosovu i Metohiji. Kako je precizirao RHMZ, on označava da vreme može biti potencijalno opasno, ali da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, te da je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Narandžasti meteoalarm je na snazi u Šumadiji, Pomoravlju i jugozapadnoj Srbiji, i označava da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi se na sajtu RHMZ.

Republika

Foto: printscreen/RHMZ

Meteoalarm za celu Srbiju

Kako je prognozirano, danas, 19.11, se očekuje novo jače naoblačenje koje će najintenzivniju kišu usloviti od sredine dana u zapadnim, jugozapadnim i centralnim delovima Srbije, gde se očekuje od 20 do 40 mm, a na jugozapadu lokalno i do 60 mm za 24 h. U Vojvodini je prognozirana količina od 10 do 20 mm za 24 h, dok će najmanje kiše biti na jugoistoku Srbije. Ka jugu i istoku zemlje zona intenzivnih padavina izmestiće se u nedelju i ponedeljak, odnosno 20 i 21.11.

Foto: printscreen/RHMZ

Najava RHMZ

U noći između nedelje i ponedeljka kiša će preći u sneg u brdsko-planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije uz lokalno stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 10 cm na većim visinama.

Maksimalne temperature u većini mesta od 6 do 11 stepeni Celzijusa, a na jugu i istoku Srbije i do 17 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod je izdao i upozorenje na veliku količinu padavina.

Na Dunavu vodostaj se nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Limu vodostaj će naredna 48 sata biti u većem porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading