SERIJAL O NAJVOLJENIJIJEM POGLAVARU SPC (5): Život u jednoj mantiji

Autor:

Vesti

18.11.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta će mi više, kad ne mogu da obučem dve odjednom, govorio je skromni poglavar SPC.

SERIJAL O NAJVOLJENIJIJEM POGLAVARU SPC (5): Život u jednoj mantiji

Foto: Tanjug/VLADIMIR DIMITRIJEVIC

Patrijarh Pavle

"Moj deda patrijarh Pavle", naziv je knjige koju je o jednom od najomiljenijih poglavara SPC objavila Snežana Milković, njegova unuka (preciznije rečeno unuka Pavlove omiljene sestre Agice), koja ga je zvala deda Popa.

- Pred očima mi je njegovo nasmejano lice. On se veoma slatko smejao, kao dete. Njegova britka pamet se ogledala i u izuzetnoj duhovitosti. Kada je jedanput pristao da ga dovezem autom do Patrijaršije, što se retko dešavalo, na komandnoj tabli je pisalo "veži se". On je odmah vezao pojas i pritom rekao: "Ja znam psihologiju milicionera, kad vide ovu sedu bradu, reći će hajde brže da naplatimo kaznu dok još ima vremena." Drugom prilikom, kada sam ga obišla dok je ležao na VMA, na noktima sam imala lak sa šljokicama, koji sam zaboravila da skinem. Čim sam ušla, on me je pitao: "Da li bi mogla da mi središ nokte", a ja pogledah, pa mu odgovorih: "Pa sređeni su". Kaže: "Ma ne to, molim te da mi ih središ kao tvoje, da se sjaje, da se vide s vrata."

Dodaje da je njegov dolazak unosio posebnu radost i vedrinu u njenu kuću:

- Baku Agicu, njegovu sestru, ništa nije moglo da obraduje kao njegov dolazak. Zbog njihove velike bliskosti još od detinjstva, ona je smela nekad nešto da mu prigovori, ali i da se s njim našali. Kada je postao patrijarh, baka se našalila s njim rekavši mu: "Kakav si ti patrijarh kada imaš samo jednu mantiju", na to joj je on odgovorio: "A šta će mi više kad ne mogu da obučem dve odjednom:" Njegova skromnost nije bila samo u tome što je imao jednu mantiju, što se vozio gradskim prevozom ili išao peške, nego se ogledala i u tome što nije imao ni trunku sujete. Nikada se nije hvalio svojim diplomama, zaslugama, ordenjem, dobrim delima...

Kako je govorila Snežana, za deda Popu se spremala hrana bez mesa.

- Ručak je počinjao i završavao koricom hleba. Tanjir, i onaj od kolača, vrlo pažljivo bi obrisao hlebom, a onda pažljivo pokupio mrvice oko tanjira jer je govorio da hrana ne sme da se baca. Probao bi od svega pomalo i onda zahvalio domaćici na bogatoj trpezi. Radovao se izobilju hrane, ali je govorio da ne treba dati ni telu više nego što traži ni duši manje nego što je potrebno. Jednom prilikom nam je rekao: "Znate li da se od jedne banane može živeti 13 dana?"

Više o nebu, nego u hlebu

Republika

Foto: Privatna arhiva

Snežana i patrijarh Pavle

Snežana otkriva i šta je Pavle najviše voleo da jede.
- Preosvećeni vladika Lavrentije je jednom prilikom rekao: "Pavle je više živeo o nebu nego o hlebu." Jeo je malo i kada bi baka Agica pokušala da mu podvali i smota dve palačinke da bi jeo malo više, on je tu duplu palačinku presekao napola i pojeo samo polovinu. Voleo je gibanicu i krempite, a od pića bozu. Nije pio alkohol, ali je govorio da je alkohol hrana dokle god nije gospodar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading