PRESEK STANJA: Korona potvrđena kod više od 800 ljudi, preminulo osam pacijenata

Autor:

Vesti

15.11.2022

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji.

PRESEK STANJA: Korona potvrđena kod više od 800 ljudi, preminulo osam pacijenata

Foto: Republika.rs, Pixabay

Koronavirus presek stanja

Koronavirus u poslednja 24 sata potvrđen je kod 801 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo osam pacijenta.

Testirano je 11.372 osoba.

Pomoću respiratora diše 21.  

Da podsetimo, koronavirus je juče potvrđen je kod 791 osobe, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminula četiri pacijenta.  Broj hospitalizovanih je bio 272. Pomoću respiratora je disalo 26 pacijenata.

Srbija je registrovala najnoviju, bivalentnu vakcinu protiv kovida 19, koja sadrži originalni vuhanski soj virusa i omikron. Time ćemo praktično uvesti petu dozu vakcine protiv kovida.

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija, vakcina

Prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije kaže  da je registrovana najnovija vakcina protiv kovida 19.

- Registrovali smo jednu bivalentnu vakcinu protiv kovida 1, koja je i protiv omikron soja, i to protiv podvarijanti BA.1 i BA2. Ne znam kada će da stigne u Srbiju, zavisi od toga kada će je proizvođač, čije ime neću da navodim i reklamiram, dostaviti tržištu, kada će sklopiti ugovor sa RFZO, odnosno sa Ministarstvom zdravlja - kaže prof. Stevanović i navodi da je uključen u postupak pripreme, a da je sada na delu pitanje tehničkog dela dogovora, koji nije na njemu.

On navodi i da vakcine koje su nam trenutno na raspolaganju same pružaju dovoljnu zaštitu i treba ih iskoristiti a ne odlagati vakcinaciju i čekati da nam stigne nešto novo, još bolje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading