OD ENERGETSKIH PIĆA DECA POSTAJU SILEDŽIJE: Slavni kuvar traži zabranu popularnih napitaka

Autor: J. JOKANOVIĆ - A. V. MARKOVIĆ

Vesti

24.01.2018

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod hitno zabranite prodaju energetskih napitaka deci, apelovao je na evropske vlasti slavni britanski kuvar Džejmi Oliver. On je istakao da se sumnja da je konzumacija ovog pića povezana sa lošim učinkom u školi i da bi vlade trebalo da postave starosnu granicu ko može da ga kupi, kao što je to urađeno sa alkoholom.

RepublikaFoto: pixabay.com

OPASNA PO ŽIVOT

- Ako nam kompanije koje proizvode energetska pića sugerišu da se njihovi proizvodi ne preporučuju deci, zašto desetogodišnjak može da ga kupi kad god želi - upitao je kuvar.

Prema istraživanju Evropske agencije za bezbednost hrane EFSA, deca su najveći potrošači ove vrste napitaka. Pije ih 68 odsto adolescenata i 18 odsto dece.

Prosečna potrošnja kod adolescenata je 2,1 litar mesečno, dok svaki peti pije više od sedam litara u toku jednog meseca!

Međutim, stručnjaci upozoravaju na to da su energetska pića opasna po život jer ubrzavaju rad srca i izazivaju infarkt, ali i nasilničko ponašanje, i da ne bi trebalo da ih konzumiraju ni odrasli, a kamoli deca.

Bilo je pacijenata koji su dobili srčani udar nakon što su popili ovo piće

prof. dr Arsen Ristić, kardiolog KCS

Kardiolog prof. dr Arsen Ristić iz KCS kaže da mnogi i ne znaju da imaju srčano oboljenje sve dok ne dobiju infarkt zbog energetskog pića.

- Bilo je pacijenata koji su imali srčani udar nakon što su popili ovo piće, a da nisu znali da su bolesni od srca. Dodatna opasnost je što ih uglavnom piju mlađi ljudi, tinejdžeri i srednjoškolci. Adolescenti ih mešaju sa alkoholom, ali i psihoaktivnim supstancama, što se završavalo i smrtnim ishodom. Ljudi ne shvataju, ali to je veoma ozbiljan problem - upozorava kardiolog.

OGRANIČENA KOLIČINA

Nutricionista Branka Mirković ističe da ova pića ne bi trebalo uopšte konzumirati.

- Na deklaracijama energetskih pića stoji uputstvo koliko bismo ove tečnosti smeli da popijemo u toku dana. Ipak, ako mene pitate, mislim da to niko ne treba da pije jer je pogubno za organizam, budući da širi krvne sudove i sadrži višak šećera - kaže Mirković.

SASTOJCI
  • Kofein - čak tri puta veću količinu nego koka-kola
  • Taurin - studije su pokazale da do 1.000 mg taurina dnevno nije štetno, energetska pića sadrže između 1.000 i 2.000
  • Guarana - konzumiranje može izazvati nesanicu, anksioznost, ubrzani rad srca, drhtavicu, hiperaktivnost, hipertenziju, povećava rizik od bubrežnih bolesti, alergije, otok usana, jezika ili lica...
RepublikaFoto: pixabay.com
RepublikaFoto: pixabay.com
Posledice konzumiranja

- ubzan rad srca

- visok pritisak

- uznemirenost

- napad anksioznosti

- napadi koji liče na epileptične

- glavobolja

- mučnina

- dehidratacija

- bol u želucu

- agresivno ponašanje

- povraćanje

- poremećaj sna

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading