VELIKO ISTRAŽIVANJE: Marihuana nije opasna po mozak

Autor: radiosarajevo.ba

Lifestyle

04.12.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najvećem dosad istraživanju uticaja marihuane na inteligenciju ljudi, koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji i Univerziteta u Minesoti, pokazalo se da ne postoji veza između korištenja kanabisa i štetnosti na inteligenciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dokazano da konzumiranje marihuane nema uticaj na inteligenciju

Naučnici su analizirali rezultate dve studije sprovedene na blizancima, u kojima je učestvovalo više od 3.000 ispitanika iz Južne Kalifornije i Minesote. Učesnici su rešavali šest vrsta testova inteligencije, dvaput, u razmaku od osam godina, piše magazin Science.

Prvo testiranje sprovedeno je kad su ispitanici imali između 9 i 12 godina, a drugo kada su imali između 17 i 20 godina. U obzir su uzeti i brojni drugi faktori, poput genetike, porodičnog okruženja, socioekonomskog statusa i korištenja drugih supstanci.

Autori istraživanja nisu pronašli nikakvu vezu između uzimanja marihuane i pada inteligencije.

U analizi 200 parova blizanaca kod kojih je jedan uzimao marihuanu a drugi nije, dakle kada su svi drugi faktori – porodični, socioekonomski i genetski – identični, nije bio vidljiv nikakav gubitak kognitivne sposobnosti.

Važno je napomenuti da to ne znači da je marihuana bezopasna supstanca koja sa sobom ne nosi nikakve rizike. Veruje se da uživanje marihuane povećava rizik od pojave šizofrenije kod adolescenata, a inhalacijom dima oštećuju se pluća korisnika.

Ipak, radi se o supstanci za koju većina stručnjaka za opojne materije smatraju znatno manje opasnom od alkohola kako na adolescente, tako i na odrasle osobe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading