CRNI PANTER UOČEN U SRBIJI: Meštani Apatina tvrde da su ga videli, strahuju za bezbednost!

Autor:

Vesti

08.11.2022

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljoprivrednici i lovci iz okoline Apatina veruju da se u njihovom kraju pojavio crni panter.

CRNI PANTER UOČEN U SRBIJI: Meštani Apatina tvrde da su ga videli, strahuju za bezbednost!

Foto: Pixabay, Youtube

Crni Panter u okolini Apatina i Banje Junaković

Izbezumljeni meštani Apatina tvrde da su videli crnog pantera, kao i da je njegovo prisustvo na severu Srbije zabeležila čak i termovizijskI dvogled.

Petar Sladić, poljoprivrednik i lovac iz Sonte kod Apatina, kaže da je kraj svoje njive video crnog pantera, kog je prepoznao po kretanju karakterističnom za ovog predatora.

Sladić misli da je možda crnog leoparda na otvoreno „isterala“ pucnjava lovaca, pošto je bio u pitanju lovni dan na fazane.

- Bilo je to oko pola dva popodne kad sam sa kolegom sejao ječam na potezu zvanom Ciganhat. Na nekih 400-500 metara od nas je bila ivica šumarka iz kojeg je, uz onaj karakterističan elegantan hod velike mačke, bez žurbe i straha izašla životinja. Odmah mi je bilo jasno šta vidim, ali sam ćutao, sve dok pantera nije video i kolega koji me je kao lovca pitao u kakvu životinju mi to gledamo. Leopard se zaputio poljskim putem, u jednom momentu zastao, okrenuo glavu ka nama, nakon čega je krenuo ka takozvanom Baba Katinom salašu i izgubio nam se iz vida - ispričao je Sladić, prenosi Sputnjik.

ĆUTALI IZ STRAHA OD PODSMEHA

Kako kaže, ni on ni kolega nisu želeli da pričaju šta su videli, kako ne bi naišli na ismevanje poznanika, već su se diskretno raspitivali nekoliko dana da li je neko video neku neobičnu životinju.

- Pravo da vam kažem, ne bih ni sad pričao, ali ovakva životinja može biti vrlo opasna i za ljude, uostalom i moja deca se često voze biciklom po okolini, pa zaista ne bih želeo da i oni imaju takav susret - kaže Sladić za „Dnevnik“.

Već nakon tri dana sonćanski lovci su, zahvaljujući termovizijskim dvogledom koje koriste u lovu i prebrojavanju divljači, takođe videli pantera i to u rejonu Apša, kraj Sonte, pa su se i Petar i njegov kolega odvažili da potvrde iznenađujući susret sa egzotičnom životinjom.

PRVO OBJAVILI MAĐARI

Priča o crnom panteru na severu Srbije pojavila se i krajem prošle godine, jer su mađarski mediji objavili kako je takva životinja primećena u okolini Kečkemeta. Prema navodima mađarskih medija, sigurnosne kamere snimile su crnu životinju iz porodice mačaka, čiju su veličinu stručnjaci procenili na oko 180 centimetara dužine i 60 centimetara visine, prenosi Sputnjik.

Tamaš Tokovič, direktor Zoološkog vrta u Kečkemetu, rekao je da je panter prilagodljiva životinja i da dnevno može da pređe 10 kilometara.

Kečkemet je od Apatina udaljen oko 150 kilometara vazdušnom linijom, pa se meštani naselja na severu Srbije plaše da bi ova životinja mogla do sada da dođe do njih šumskim pojasom uz Dunav, koji liči na prirodno stanište leoparda – vlažne, močvarne šume.

Milan Mirić-Miki, vlasnik zoološkog vrta „Zoo Miki“ u Kolutu kod Apatina, prvog privatnog zoološkog vrta u nekadašnjoj Jugoslaviji, ujedno i saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, gaji dozu skepse povodom priča o opasnom predatoru, a najsumljivije mu je to što nije bilo ranijih svedočenja o ovoj zveri.

- Ukoliko se u ovom slučaju radi o crnom panteru za kojim je prošle zime postojala potraga u okolini mađarskog Kečkemeta, a koji je po mojim, doduše nezvaničnim, informacijama zapravo pobegao iz zatočeništva u Austriji, sve je moguće. Naime, mada se radi o životinji koja ne postoji u slobodi na našim prostorima, njena prilagodljivost bi joj omogućila i duže preživljavanje, pogotovo ukoliko ima izvor hrane. A to je ono što guste šume Podunavlja, uz sigurno sklonište, mogu da pruže ovakvoj vrsti predatora - kaže Mirić.

Prema njegovim rečima, ovakva zver ne bi predstavljala neku veliku opasnost po ljude.

- U slučaju susreta sa ljudima leopard, koji je jedna od najmanjih divljih mačaka, sam bi pobegao, a pre toga bi se svakako potrudio da ga niko ni ne vidi - kaže Milan Mirić, prenosi Sputnjik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading