DANAS OBELEŽAVAMO MITROVSKE ZADUŠNICE: Sećamo se svojih mrtvih, upućujemo im molitve, a na groblje nosimo tri stvari!

Autor: Republika

Vesti

05.11.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju.

DANAS OBELEŽAVAMO MITROVSKE ZADUŠNICE: Sećamo se svojih mrtvih, upućujemo im molitve, a na groblje nosimo tri stvari!

Foto: Tanjug/J. PAP

Paljenje sveća

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju jesenje ili Mitrovske zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje.

Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju, koji se obeležava 8. novembra.

Vojskovođa Dimitrije Donski zamolio je Sv. Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine u taj dan. Vremenom, to je postalo pominjanje svih upokojenih, ne samo vojnika.

Ovaj praznik uvek pada uoči Svetog velikomučenika Dimitrija, zbog čega se i nazivaju Mitrovske zadušnice. U crkvama će se obeležiti Svetom liturgijom i parastosom, na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze groblja.

Na grobove se nose sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule. Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. Prema učenju Crkve, na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.

Foto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ

Sveće, paljenje sveća

Preminulih rođaka i prijatelja sećamo se u molitvama, palimo sveće, držimo parastose i pomene, i molimo Gospoda za pokoj i mir njihovih duša.

Molitva onih koji su ostali na zemlji mnogo može da pomogne dušama na putu ka večnom spasenju.

Najvažniji pomen za preminule, Proskomidija, služi se u crkvi na Svetoj Liturgiji. Potom se odlazi na groblja, gde sveštenici kade grobove i čitaju molitve.

Na groblje se obavezno iznosi kuvano žito, crno vino i sveće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading