VATIKAN POSLAO SPECIJALCA KOD PATRIJARHA PORFIRIJA: Moćni kardinal sprema papinu posetu Srbiji

Autor:

Vesti

29.10.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurt Koh važi za čoveka od najvećeg poverenja Svete stolice, a u Beograd je ponovo došao posle sedam godina.

VATIKAN POSLAO SPECIJALCA KOD PATRIJARHA PORFIRIJA: Moćni kardinal sprema papinu posetu Srbiji

Foto: SPC/Dragan S. Tanasijević

Papin čovek od najvećeg poverenja i predsednik Papskog saveta za unapređenje jedinstva hrišćana kardinal Kurt Koh boravi u trodnevnoj poseti Srbiji, gde se u petak sastao i s patrijarhom srpskim Porfirijem. Kao najvažniji razlog posete, Koh je naveo nedavno Porfirijevo ustoličenje, ističući da je cilj njegove posete da se nastave dobri odnosi dveju crkava.

- To je moj prvi susret s Njegovom svetosti i to je glavni cilj moje posete, da se sretnem s njim u ime Katoličke crkve, da mu čestitam na ustoličenju i zaželim svako dobro - rekao je kardinal Koh, dodajući da je odnos SPC i Svete stolice veoma lep i prijateljski, te da bi želeo da se još više prodube ti odnosi.

JAKA PORUKA

Govoreći o poseti pape Franja Srbiji, kardinal je rekao da ne samo da je siguran već zna koliko bi papa bio srećan i radostan ukoliko bi imao priliku da poseti, kako je kazao, ovu lepu zemlju.

- Ali ne radi se samo o papinoj želji za posetom, već i o tome da treba da joj prethodi poziv, pre svega Vlade Srbije, ali i da se, s obzirom na to da je vaša zemlja većinski pravoslavna, očekuje poziv i od SPC - rekao je Koh.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja

Prema rečima izvora Republike iz srpske crkve, koji je dobro upoznat s celom pričom, poseta Koha se nikada ne treba, kako je rekao, posmatrati jednoznačno i mogla da da znači i pripremu terena za eventualnu papinu posetu Beograda.

- U pitanju je veoma važna osoba koji često dolazi kada treba da se prenese neka jaka poruka ili poruči nešto važno. Ovoga puta on dolazi nedugo posle ustoličenja patrijarha Porfirija, što takođe dosta toga govori. Sigurno je da se iza ove posete krije određen plan, a treba imati na umu i činjenicu da je kardinal Kurt Koh i predsednik Papskog saveta za unapređenje jedinstva hrišćana, što takođe može da ima poseban značaj - rekao je naš sagovornik.

CEO SVET U RATU

On dodaje da ne treba zanemariti ni činjenicu da je u ovom trenutku gotovo ceo svet u ratu:

- Znamo i papin stav kada je u pitanju situacija u Ukrajini, a Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Stoga, opet kažem, posetu Koha treba posmatrati u nešto širem kontekstu. Ne treba smetnuti s uma da je Vatikan izuzetno uticajan u celom svetu, a da je jedna od retkih evropskih država koje nisu priznale Kosovo.

Takođe je zanimljivo da je ovo prva poseta Koha posle sedam godina. On se 2015. u Beogradu sastao s tadašnjim predsednikom Tomislavom Nikolićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

KO JE KURT KOH - ČINJENICE

* rođen 15. marta 1950.

* švajcarski prelat Katoličke crkve

* predsednik Papskog saveta za unapređenje hrišćanskog jedinstva Crkve

* nekadašnji episkop Bazela

Injac: Dobri odnosi u interesu SPC

Željko Injac, verski analitičar, ne veruje da iza Kohove posete stoji neka skrivena priča.

Foto: youtube.com/B92 TV

Željko Injac

- Vatikan je imao prilično dobre odnose s prethodnim srpskim patrijarhom Irinejom i želi da nastavi da gaji dobre odnose sa SPC. Da se nastavi kontinuitet dobrih odnosa i saradnje dveju crkava. Kako je i sam Koh rekao, on dolazi da čestita patrijarhu Porfiriju ustoličenje i da se unaprede odnosi sa SPC. Samim tim što ovako brzo Vatikan šalje svog izaslanika, nakon ustoličenja Porfirija, šalje se jasan signal da je Vatikanu zaista stalo da se dobri odnosi još poboljšaju. Rimokatolička crkva u Porfiriju ima zaista iskrenog prijatelja jer je on, pre svega, čovek hrišćanstva, neko ko želi da nadiđe sve međusobne vekovne podele i nesporazume. To je pogotovo važno u današnjim vremenima, kada se hrišćanski identitet dovodi u pitanje. Na kraju, dobri odnosi s Vatikanom su i u interesu SPC i u interesu Srbije - kaže Injac za Republiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading