ZARAZNIJI OD KORONE: Sve o virusu RSV koji je opasan za novorođenčad

Autor:

Vesti

02.11.2022

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jutros je direktor KC Niš potvrdio da je zaustavljen prijem za intenzivnu negu za novorođenčad usled pojave RSV virusa, koji može biti opasan za tek rođenu decu i odojčad.

ZARAZNIJI OD KORONE: Sve o virusu RSV koji je opasan za novorođenčad

Foto: Shutterstock

Dr Zoran Perišić, direktor KC Niš objasnio je da nema epidemije RSV (respiratorni sincicijalni virus), ali da se delovalo preventivno, budući da ovaj virus "buja" tokom oktobra i novembra, te da je bilo potrebno na vreme zaustaviti širenje.

U ovom trenutku je troje dece pozitivno, naveo je Perišić i dodao da su svi u dobrom stanju:

Svi su oni dobro, dobro reaguju na terapiju i niko nije u sutiaciji da se bori za život. 

RSV virus (Respiratorni sincicijski virus) je zarazan virus koji izaziva infekcije respiratornog trakta, a ono što je neverovatno je da se kod dece može širiti tolikom brzinom da dolaskom jednog obolelog deteta u vrtić može da se inficira 90 odsto dece.

- Ovaj virus najčešći je uzročnik akutnih respiratornih bolesti kod dece u najranijem uzrastu i dovodi do bronhijalitisa, infekcije donjih respiratornih puteva. Čovek je domaćin virusa i najčešće se prenosi kapljičnim putem (kijanjem i kašaljanjem) kao i direktnim kontaktom sa inficiranom osobom - navodi doktorka Snežana Mladenović za Republiku.

Kako objašnjava dr Mladenović, ovaj virus može da preživi u spoljašnjoj sredini i do sedam sati.

TEŽA KLINIČKA SLIKA

- Mesto ulaska virusa je sluznica nosa i usta. Inkubacija traje od tri do osam dana. Deca putem ove pljuvačke mogu da izlučuju virus i do tri nedelje. Od jednog obolelog deteta dolaskom u vrtić može da se inficira 90 odsto dece - objašnjava  sagovornica Republike.

Foto: Shutterstock

Blagi simptomi češći kod RSV virusa

Kako dalje navodi, ovaj virus u većini slučajeva izaziva blage simptome:

- To su obični simptomi respiratorne infekcije, kao svaka virusna infekcija. S tim što kod male dece, do druge godine može da se razvije malo težu kliničku sliku, u smislu da kašlju, otežano dišu, ili da imaju visoku temperaturu i slab apetit. I onda zbog takvih stvari završavaju u bolnici. Najčešće se teža klinička slika javlja kod one dece koja već imaju neke pridužene anomalije, neke plućne ili srčane bolesti. I najčešće su ugrožena prevremeno rođena deca, jer njihova pluća nisu još razvijena. Upala pluća i upala uha su takođe neki od simptoma.

PREVENCIJA

Budući da se virus satima zadržava u spoljašnjoj sredini, a da su deca najranjivija u pogledu toga, budući da prljave ruke neretko stavljaju u usta, dodiruju prljavu površinu, neophodna je temeljna higijena u prevenciji.

Republika

Foto: Tanjug/BEOINFO

Redovno brisanje igračaka i higijena prostora u kojem borave

- Redovna, temeljna higijena, pranje radnih površina, redovno brisanje igračaka u vrtićima je jedna od prevencija. Takođe, kod preveremeno rođene dece koje imaju slabiji imunite preporučuje se vakcinacija, koja je zapravo i obavezna i to pred sezonske pojave respiratornih infekcija - objašnjava doktorka Mladenović za Republiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading