ŠUMSKA MAFIJA! Žitelji Bavaništa traže zaštitu: Tvrde da beogradska firma nezakonito seče stabla i debelo zarađuje!

Autor:

Vesti

28.10.2022

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvrde da beogradska firma "God 2020" naveliko bespravno seče stabla i debelo zarađuje uprkos zabrani inspekcije.

ŠUMSKA MAFIJA! Žitelji Bavaništa traže zaštitu: Tvrde da beogradska firma nezakonito seče stabla i debelo zarađuje!

Foto: Privatna arhiva

Meštani Bavaništa u opštini Kovin tvrde da je beogradska firma "God 2020" bespravno isekla šumu u njihovom kraju.

Kako tvrde, kao paravan za to im je poslužio poslovni ugovor koji su sklopili za raščišćavanje šumskog puta i uklanjanje devastiranog drveća.

Šuma, naime, pripada zadruzi "Lune Milovanović", koja je u stečaju, a stečajni upravnik je, kako navode, početkom avgusta sklopio ugovor s pomenutom firmom, čija je delatnost rezanje i obrada drveta.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

Firma je, inače, osnovana u martu ove godine, s kapitalom od 1.000 dinara.

Seču šume su, tvrde meštani, počeli bez ikakvog plana i projekta, pa su krčili i mlada zdrava stabla, kao i takođe zdrava stoletna, iz kojih se može izvući po nekoliko kubika drvne mase. Videli su ih i da trupce tokom noći odvoze do obližnje ciglane.

OGROMNA VREDNOST

- Nalazili smo potpuno zdrava stabla oborena. Tokom dana oni bi sekli šumu, a onda smo u toku noći viđali kamione kako iznose trupce u pravcu Beograda. Lagerovali su ih u obližnju ciglanu, koja je javnosti poznata po skladištenju otrovnih otpada. U šumi se nalaze zasadi belog hrasta lužnjaka, jasena, lipe, topole... Vrednost je ogromna, neka stabla su izuzetno vredna i stara su više od 200 godina. Šuma je, inače, stanište mnogih zaštićenih vrsta ptica. Ima i veliku ulogu u odbrani sela od prirodnih nepogoda, košave - priča jedan od Bavaništanaca.

Njihove sumnje da je u pitanju nezakonita seča, potvrdila je i inspekcija, koja je po prijavi 16. septembra izašla na teren, obavila nadzor i izdala rešenje o zabrani.

Međutim, ilegalne radnje su nastavljene, pa su meštani od 11. oktobra uveli danonoćnu stražu i blokirali izlaz iz šume.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

Pokrajinski sekretarijat je ponovo reagovao, inspektor je, u saradnji s MUP, preduzeo mere u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, a vlasnik firme "God 2022" i vlasnik ciglane su privedeni i protiv njih je podneta krivična prijava za krađu i bespravnu seču šume.

Ipak, kako tvrde žitelji Bavaništa, bespravnih upada i pokušaja da se izvuku posečena stabla i dalje ima.

DOLAZAK POLICIJE

Ovim povodom kontaktirali smo s firmom "God 2022". Čovek koji se predstavio kao poverenik Zoran Stanković tvrdi da ništa od pomenutog nije tačno. Tvrdi i da za to ima papire.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

- Pet puta je dolazila policija, pet puta je reagovao javni tužilac po prijavi građana zbog sumnje da se radi nešto protivzakonito. Oni sačine zapisnik i radovi nastave dalje. Onda su meštani formirali neko udruženje mladih Bavanište, skupili se i fizički blokirali izlaz iz šume i mi smo tu stali. Nismo ništa otuđili, nemamo pravo ništa da iznosimo niti imamo gde. Sve je još na početku obeleženo, izmerena šumska masa, koliko kubika. Čuo sam da neko krade drva, ali to nismo mi - tvrdi Stanković i dodaje da više od 20 dana u Bavaništu uopšte ne rade.

Stečajni upravnik sklonjen?

Uputili smo pitanja i Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika s pitanjem da li su upoznati sa slučajem i tvrdnjama meštana o umešanosti stečajnog upravnika zaduženog za zadrugu "Lune Milovanović", kojoj pripada i šuma. Međutim, do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Ipak, prema nepotvrđenim informacijama, došlo je do promene i on je sklonjen s tog predmeta. Pokušali smo da stupimo u kontakt i s vlasnikom ciglane, ali broj više nije u funkciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
УнишТИТОљи Новог Сада

28.10.2022 07:02

Kod nasu Vojvodini bosanci sa motorkama sve isekli.