PERONSKA MAFIJA! Bezočna pljačka na autobuskoj stanici: Naplaćuju uslugu za koju niko ne zna šta je i na šta se odnosi!

Autor:

Vesti

26.10.2022

07:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fantomska stanična usluga, za koju niko ne ume da kaže šta podrazumeva, plaća se uz svaku kupljenu kartu.

PERONSKA MAFIJA! Bezočna pljačka na autobuskoj stanici: Naplaćuju uslugu za koju niko ne zna šta je i na šta se odnosi!

Foto: ST/N. PANČIĆ

U poslednjih nekoliko meseci portalu Republika se javio veći broj građana koji su putovali s beogradske autobuske stanice, ogorčenih što su bili primorani da mimo cene karte plate još 180 dinara na ime fantomske stanične usluge.

- Ovo je strašno! Šišaju nas kao da smo ovce! Ej, stanična usluga 180 dinara. Za te pare, praktično, samo imam pravo da izađem na peron. Ukoliko mi se, na primer, ide u toalet, to se dodatno plaća 50 dinara. Zaista ne razumem kakvu to staničnu uslugu BAS (pravno lice Beogradska autobuska stanica, prim. aut.) naplaćuje evro i po - rekao nam je jedan, vidno iznervirani, putnik.

NI DA SE SEDNE

Starija putnica, koja nam se takođe javila, putovala je iz Beograda u Ivanjicu.

- Ovo je sramota. Tolike pare uzimaju za staničnu uslugu, a nisam imala gde ni da sednem dok čekam autobus. Stara sam, noge me bole, a oni imaju po jednu neuglednu i malu klupu na nekoliko perona - požalila nam se penzionerka iz Beograda, koja je čekala autobus da bi se prevezla do ćerke. 

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

Putnica koja je čekala autobus u pravcu Novog Sada naglasila je da su je u Beogradu odrali za staničnu uslugu za koju, faktički, nije dobila apsolutno ništa.

- Šta da vam kažem, autobuska karta od Beograda do Novog Sada u jednom pravcu košta 610 dinara, a ja sam dodatno platila još 180 dinara staničnu uslugu. To je gotovo trećina cene karte - rekla je ova Novosađanka, ističući da je 15 godina radila u Nemačkoj, da je tamo dosta putovala autobusom, jer joj je sestra bila u obližnjem mestu, ali da nikada nije platila ni jedan jedini dinar za bilo kakvu staničnu uslugu.

Kako nam je još objasnila ova Novosađanka, istu uslugu na autobuskoj stanici u svom gradu platila je 60 dinara manje, mada je, kaže, sramota što se bilo šta plaća.

Dejan Gavrilović iz organizacije za zaštitu potrošača Efektiva naglasio je da ni u jednom zakonu o obligacionim odnosima ne piše da bilo ko može da naplati proizvod ili uslugu, a da pri tome ne pruži ništa.

- BAS, praktično, stanične usluge dvostruko naplaćuje. Naplata stanične usluge autobuskim prevoznicima koji koriste njihove perone da pokupe putnike i na taj način zarađuju novac je i razumljiva. Ali naplaćivati putnicima koji samo, fizički, prođu rampu i nemaju nikakvu dobit je potpuno neshvatljivo. Tim više što je putnik već kupio autobusku kartu da bi se vozio autobusom određenog prevoznika. Nažalost, putnici su dovedeni pred svršen čin i moraju da plate stanične usluge ukoliko žele da se ukrcaju u autobus. Mimo toga, potpuni je apsurd što žeton moraju da plate i oni koji uđu na peron samo da bi pomogli da se neko ukrca u autobus - rekao je on.

BEZ ODGOVORA

Na naše pitanje kakva su prava putnika i da li smo mi dužni da to plaćamo, Gavrilović je pojasnio:

- Jedini način da putnik dođe do pravde je da BAS tuži sudu, ali niko neće da se cima za 180 dinara. To je ono na šta BAS i računa.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

 

Kad je u pitanju region, Hrvatska i Slovenija ne naplaćuju stanične usluge, dok u Sarajevu peronska karta košta evro, odnosno 118 dinara.

Na naša pitanja da pojasne šta tačno putnicima naplaćuju 180 dinara na ime stanične usluge iz BAS nisu odgovorili.

Stanična usluga

Beograd 180
Novi Sad 120
Subotica 65
Kragujevac 100
Niš 80
Bajina Bašta

Mnogi čekaju van stanice

Baš zbog ovakvog bezobrazluka BAS, jedino u Beogradu možemo videti da putnici autobus ne čekaju van stanice, nego nekoliko desetina metara dalje.

Tako mnogi koji ne žele da plate dodatnih 180 dinara (a toga smo svedoci godinama) čekaju autobus nedaleko od izlazne rampe BAS, a vozači im, naravno, bez problema staju i primaju ih u vozilo.

Komisija reagovala u Nišu

Na niškoj autobuskoj stanici staničnu uslugu su godinama naplaćivali u zavisnosti od relacije putovanja.

Tako se najniža stanična usluga od 15 dinara zaračunavala uz kartu za putovanje do mesta udaljenog 15 kilometara, a najviša od 100 dinara za relaciju dužine 300 kilometara i više.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

 

Ova praksa ukinuta je 2018. nakon što je Komisija za zaštitu konkurencije ocenila ovakvu naplatu neopravdanom i diskriminatorskom prema putnicima.

Platićete i kad ne putujete 

Kada dođete na Beogradsku autobusku stanicu, platićete čak i ukoliko ne putujete nigde, već želite samo da ispratite nekog.

Ukoliko, na primer, morate onome koga ispraćate da pomognete u odnošenju stvari do autobusa, dužni ste da kupite žeton, čija je cena od 180 dinara.

To što ne putujete i što ćete se na peronu zadržati svega nekoliko minuta, nikoga ne zanima.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading