VELIKO RAZOTKRIVANJE: Pravi razlozi zašto SBB izbacuje TV Prva i B92, licemer Šolak i Junajted grupa najgori cenzori srpskih medija!

Autor:

Vesti

22.10.2022

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Dragan Šolak i kompanija do sada su placali damping cenu za Prvu i B92, a kada im je zatraženo da konačno daju realan novac odlučili su - po starom običaju - da na sav glas prave buku i kukaju, da pljuju Telekom i državu, kako bi sakrili da zapravo masno lažu.

VELIKO RAZOTKRIVANJE: Pravi razlozi zašto SBB izbacuje TV Prva i B92, licemer Šolak i Junajted grupa najgori cenzori srpskih medija!

Foto: wikipedia.com/printscreen

Kako bi nekako spasili svoje gubitaške i mizerno gledane TV kanale N1 i Novu S, medijski tajkun Dragan Šolak i njegova Junajted grupa pribegli su rešenju poput najgorih cenzora i političkih komesara - odlučili su da zabrane konkurenciju!  

Navodni veliki borci za slobodu medija ovih dana su se potpuno demaskirali i još jednom dokazali da su najgori lovci u mutnom i beskrupulozni licemeri, a da bukvalno sve što rade isključivo je u službi biznisa i političkih interesa "velikog gazde" Šolaka. 

Televizije Prva i B92 od 28. oktobra više neće biti u ponudi operatera SBB, odlukom Junajted grupe, poslovne hobotnice Dragana Šolaka sa centralama u Holandiji i Luksemburgu.  

Dve TV stanice sa nacionalnom frekvencijom više neće biti dostupne korisnicima SBB-a, jer njihov vlasnik Kopernikus grupa više nije htela da od Šolaka dobija ponižavajuću cenu za pravo na emitovanje.  

Kopernikus je za obnovu ugovora sa SBB-om tražio da ubuduće dobija naknadu po tržišnoj ceni u Srbiji, a to je 2,5 evra po korisniku, koliko im za Prvu i B92 plaćaju ostali operateri, uključujući najvećeg Telekom Srbija

Šolak je preko svojih kompanijskih saopštenja i skupo plaćenih advokata bez ikakvog blama poručio da je Kopernikusu dosad plaćao "10-11 puta manje", da mu ne pada na pamet da daje veći novac, a da Telekom "preplaćuje" kanale iz svoje ponude. 

Junajted grupa i Dragan Šolak, državljanin Malte sa adresom na Ženevskom jezeru, pored toga što su medijski cenzori i politički komesari, u isto vreme su i najveći lažovi! 

Postoje bar tri činjenice koje dokazuju njihovo licemerje i demantuju njihove brojne neistine.  

Pre svega: taj isti Šolak i ta ista Junajted grupa na tržištima bivše Jugoslavije za pravo na emitovanje TV kanala plaćaju okruglo 2 evra po korisniku, i to za neuporedivo manje gledane sadržaje nego što su TV Prva i B92 u Srbiji. 

Drugo, još lošije: taj isti Šolak i ta ista Junajted grupa su pre nekoliko godina, kada su pregovarali sa Telekomom o emitovanju njihovih kanala u mreži ove kompanije u Srbiji, tražili takode 2 evra! I to za programe sa "šerom" od dva do cetiri, a sada im je "preplaćivanje" kada se za kanale sa "šerom" i do 30 odsto naplaćuje 2,5 evra po korisniku. 

Treće, kao potvrda da od crnog ima crnje: Junajted grupa je u zemljama regiona gde u svom vlasništvu ima kanale sa nacionalnom frekvencijom, konkretno u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, tražila da im se ti kanali placaju 1 evro po korisniku, a kablovskim operaterima koji nisu hteli da pristanu na tu cenu mesecima držala te kanale isključene, kao sredstvo pritiska da prihvate traženu cenu, to jest na srpskom - ucenu! 

Zaključak rečenog: Dragan Šolak, Junajted grupa i SBB odlično znaju koliko šta vredi i do sada su vrlo svesno plaćali damping cenu za Prvu i B92, a kada im je zatraženo da konačno daju tržišno realan novac za srpsko tržište odlučili su - po starom, godinama korišcenom receptu - da na sav glas prave buku i kukaju, da pljuju Telekom i državu Srbiju, kako bi sakrili da sve vreme masno lažu! 

Pa o čemu se zapravo radi? N1 i Nova S su u poslovnom "kanalu", i pored desetina miliona evra koje su spiskali manje su gledani od većeg broja TV kanala iz mreže Telekoma i skoro su izgubili svaki uticaj na ono što im je glavni zadatak - krojenje političkih prilika u Srbiji.

Kako bi spasili svoje medijske gubitnike Novu i N1, veštacki ih podigli iz mrtvih i povećali im gledanost i uticaj, Šolak i Junajted grupa su bukvalno izmislili da Kopernikus traži nekakve neviđene pare i u tome našli alibi za praktičnu zabranu Prve i B92 na SBB-u. 
A ove dve stanice su po svojim programskim konceptima direktna konkurencija pre svega Novoj S, ali i N1, između ostalog i jer im u emisijama redovno gostuju predstavnici opozicionih stranaka i opozicioni komentatori. 

Da bi držao publiku SBB-a u iluziji da je u Srbiji sve crno, Dragan Šolak je odlučio da im prosto jednim potezom zacrni ekran! 

Licemerje Junajted grupe, njenog "gazde", ali i medija koji su im na platnom spisku, posebno dolazi da izražaja jer su upravo oni sebe proglasili za najveće borce za medijske slobode u Srbiji. A zapravo su najgori cenzori i politički komesari, kojima su bitni isključivo lični najprizemniji poslovni i politički interesi. 

Na udaru i Happy?! 

Kako saznajemo, SBB ce iz ponude najverovatnije da izbaci i TV Happy, još jednu televiziju sa nacionalnom frekvencijom i visokim rejtinzima! "Kopernikus i Happy su praktično u paketu. Šolak je i jednima i drugima placao slicne, krajnje bedne, pare za emitovanje i vrlo je moguće da će oko obnove ugovora sa Happy da postupi isto kao sa Prvom i B92", rekli su nam odlicno obavešteni izvori. 

Korisnici da traže raskid ugovora 

Kopernikus grupa je saopštila da korisnici SBB-a sada imaju apsolutno pravo da traže raskid ugovora i da predu kod drugog kablovskog operatera, jer je ponuda TV kanala zbog koje su potpisali ugovor drastično promenjena. Sa time se slaže Marko Dragic iz Nacionalne organizacije potrošaca, koji je podsetio da je operator dužan da obavesti korisnika u roku od 30 dana da ce doći promene uslova korišcenja usluga, što se u ovom slučaju nije desilo. 

Advokat Vojin Šaljic kaže da korisnici SBB-a koji žele raskid ugovora treba da se pisanim putem obrate operateru sa zahtevom. "Operater je u obavezi da zahtev korisnika reši u roku od 15 dana i da u roku od osam dana obavesti korisnika o rešavanju tog zahteva", ističe Šaljic i navodi da, ukoliko bi se SBB oglušio o zahtev korisnika, preti mu kazna od 500.000 do dva miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading