PRINC FILIP PRISUSTVOVAO CEREMONIJI USTOLIČENJA PATRIJARHA PORFIRIJA: Sedeo na tronu namenjenom kralju, OVO je razlog

Autor:

Vesti

14.10.2022

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, 46. po redu, danas je ustoličen u manastiru Pećka patrijaršija, a princ Filip Karađorđević stigao je juče u Pećku patrijaršiju gde prisustvuje ustoličenju patrijarha Porfirija.

PRINC FILIP PRISUSTVOVAO CEREMONIJI USTOLIČENJA PATRIJARHA PORFIRIJA: Sedeo na tronu namenjenom kralju, OVO je razlog

Foto: Printscreen/Twitter/Филип Карађорђевић

Episkopi, predvođeni patrijarhom Porfirijem, primili su svetu tajnu pričešća, evharistiju, nakon čega je počelo pričešće okupljenih vernika.

Princ Filip je u tronu namenjenom za kralja. Kako nemamo kralja tu obično sedi igumanija Pećke patrijaršije, a njemu su danas to mesto namenili iz poštovanja prema kraljevskoj lozi Karađordevica.

- Stigao sam u Pećku Patrijaršiju kako bih prisustvovao ustoličenju Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Porfirija. Ponosan sam što sam večeras ovde, jer je i moj pradeda, kralj Aleksandar I, prisustvovao ustoličenju Patrijarha srpskog Dimitrija, prvog Patrijarha po uspostavljanju Srpske Patrijaršije, 28. avgusta 1924. godine - napisao je Karađorđević na Tviteru juče i dodao:

- Tada je svečanost ustoličenja započela dolaskom kralja Aleksandra u Peć, gde ga je starešina manastira pozdravio kao “osvetnika Kosova, oslobodioca i ujedinitelja našeg naroda i istorijski pravog naslednika krune Nemanjića. U manastiru je tada obavljen istorijski čin: Kralj Aleksandar je zapalio dve velike sveće koje je carica Milica ostavila kao amanet onom srpskom kralju koji “osveti Kosovo”. Ponosan sam na istoriju i tradiciju moje porodice i istoriju i tradiciju Srpske Pravoslavne Crkve.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh Porfirije na ustoličenju

Podsetimo, mitropoliti su uručili patrijarhu simbole patrijarha - panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hrist ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal - štap i svečanu odeždu - zelenu mantiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih "aksios" (što na novogrčkom jeziku znači ''dostojan'').

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading