KOD PEDIJATRA SAMO DVAPUT NEDELJNO! U Dobanovcima fale lekari svih specijalnosti!

Autor: J. JOKANOVIĆ

Vesti

10.10.2022

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobanovci, gradsko naselje u opštini Surčin, nalaze se na svega pola sata od centra Beograda, a uslovi zdravstvene zaštite su im na nivou seoske ambulante.

KOD PEDIJATRA SAMO DVAPUT NEDELJNO! U Dobanovcima fale lekari svih specijalnosti!

Foto: Shutterstock

Pedijatar pregleda bebu

Mesto u kojem živi 10.000 stanovnika ima samo lekare opšte prakse, a nekada su imali laboratoriju, ginekologa, stomatologa... Odnedavno su obavešteni da će i na pedijatra moći da računaju svega dvaput nedeljno?!

- Ono što smo imali u 20. veku, u 21. za nas predstavlja nedostižan san. Sve specijalističke službe koje su postojale više ne postoje. Mi smo odvajali od usta i kroz samodoprinos podigli taj dom zdravlja, koji je među najnovijima u državi, ali šta to vredi kada u njemu nema ko da radi. Ukazivali smo više puta, tražili od opštine, ali svi samo slažu ramenima i kažu da nema mogućnosti za zaposlenje - priča meštanin ovog naselja.

Kaže da je 1. oktobra Dom zdravlja Surčin, kome pripada i dobanovački, počeo da funkcioniše kao samostalna zdravstvena ustanova.

Iako se mislilo da će odvajanjem od zemunskog doma zdravlja dobiti bolju zdravstvenu zaštitu, specijaliste, da neće morati da putuju za dodatne preglede, došlo se do toga da i ono što su imali, pedijatra u dve smene, svede na dva dolaska nedeljno. To je kap koja je prelila čašu i zbog čega su meštani zatražili prijem kod predsednika opštine.

- U najgora vremena smo imali pedijatra u dve smene, ovo je nedopustivo. Nema ko deci vakcine da daje. Ako ti se dete razboli danima kada ne radi, mora da se putuje do lekara. Ili da za jedno opravdanje ide do Surčina. Nemaju svi auto, nemaju da plate prevoz, šta da je neki hitan slučaj, a objekat se nalazi tačno preko puta škole. Autobus ide na 20 minuta. Nije humano šta rade. Do Knez Mihailove se stigne za malo više od pola sata, nismo mi na kraju sveta. Ako je ovako kod nas, mogu da zamislim šta je po manjim mestima - zaključuje naš sagovornik.

Mejl nemaju, slušalicu ne podižu

U surčinskom domu zdravlja smo tri dana pokušavali da dobijemo odgovor ovim povodom, kao i da li postoje planovi za popunu kadrova, ali ni na jedan način nismo uspeli da stupimo u kontakt s njima. Na desetine poziva niko nije podigao slušalicu, dok mejl izgleda još nisu ustanovili.

Kako li je tek pacijentima koji zovu da zakažu pregled, pitamo se?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading