ČESTICE MOŠTIJU SVETOG JOVANA KRSTITELJA U KONČAREVU: Stigle u Jagodinu iz Jerusalima!

Autor:

Vesti

06.10.2022

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine od danas je bogatiji za jedinstvene čestice moštiju kakvih nema u hramovima u Srbiji.

ČESTICE MOŠTIJU SVETOG JOVANA KRSTITELJA U KONČAREVU: Stigle u Jagodinu iz Jerusalima!

Foto: Jedinstvena Srbija

Ovaj hram, čiji je ktitor Dragan Marković Palma sa porodicom, priredio je crkvenu svečanost povodom dolaska moštiju u prisustvu velikog broja vernika, a činodejstvovalo je sveštenstvo namesništva Beličkog iz Jagodine. Dolazak ovih moštiju plod je delegacija predvođenih Draganom Markovićem Palmom u poseti Egiptu i Grčkoj.

- Danas je veliki dan za Končarevo, za Jagodinu i za Srbiju. U Hram Svetog Jovana Krstitelja upravo su iz Svete zemlje, iz Jerusalima, stigle čestice moštiju mučenika Jerusalimskih, kamen sa Golgote kojim je gađan Isus Hrist, gde je mučen i gde je stradao, kao i sveća koja označava pečat kada se na Veliku subotu pojavljuje Sveti Oganj iz Jerusalima. Sve je to dar Patrijaršije Jerusalimske, koji je našoj delegaciji u poseti Jerusalimu darivao lični sekretar Patrijarha Jerusalimskog Teofila Trećeg - naveo je Dragan Marković Palma.

Foto: Jedinstvena Srbija

Palma u Hramu Svetog Jovana Krstitelja

Pored toga u Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu stigle su iz Grčke čestice moštiju Svetog Jovana Krstitelja, preteče Isusa Hrista i najznačajnijeg posle Gospoda Isusa Hrista.

- Ne verujem da još neki hram u Srbiji ima mošti koje ima Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu i po tome je jedinstven i sada ukupno ima 14 moštiju. Sve ovo je plod poseta naših delegacija Egiptu, lzraelu i Grčkoj i zahvaljujći odličnim odnosima manastira Hilandar i Patrijaršije Jerusalimske, jer je deo naše delegacije bio i Poverenik manastira Hilandar za Srbiju Miloš Stojković, kao i sveštenici Srpske pravoslavne crkve namesništva Beličkog - rekao je Dragan Marković Palma.

Foto: Jedinstvena Srbija

Marković u Hramu Svetog Jovana Krstitelja

Marković je rekao da su sve dosadašnje posete, kao i poslednja Egiptu, imale verski i privredni karakter, te su uvek imale u povratku konkretne rezultate, a tako je i nakon posete Južnom Sinaju, gradu Šarm El Šeik u Egiptu, gde smo vodili 144 člana, od toga najviše zdravstvenih radnika iz 25 zdravstvenih ustanova Srbije, kao i privrednike, poljoprivrednike i sveštenike. Nakon postavljanja moštiju sveštenici su u Hramu Svetoog Jovana Krstitelja u Končarevu vršili pomazanje uljem koje je stiglo sa Hristovog groba u Jerusalimu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading