PRIJAVA IZBORNOG PREDMETA DO 30. DECEMBRA! Totalno se menja mala matura! NOVI I SISTEM BODOVANJA!

Autor:

Vesti

04.10.2022

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U slučaju da učenici predomisle i žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu, moći će to da učine u školi do 1. februara 2023. godine.

PRIJAVA IZBORNOG PREDMETA DO 30. DECEMBRA! Totalno se menja mala matura! NOVI I SISTEM BODOVANJA!

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kao i naredne generacije učenika i polaznika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu.

Izjašnjavanje se vrši pisanim putem u školi ili elektronski na portalu "Moja srednja škola".

U slučaju da učenici predomisle i žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu, moći će to da učine u osnovnoj školi do 1. februara 2023. godine.

S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta: biologija, geografije, istorije, fizike i hemije.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading