Udžbenik iz biologije za OSMI RAZRED vraćen NPS-u na ponovno razmatranje! Jedan deo izazvao ozbiljnu polemiku u javnosti!

Autor:

Vesti

12.09.2022

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Podržavam da učimo decu toleranciji i međusobnom poštovanju, razumevanju različitosti i prihvatanju istih, ali samo na bazi priznatih naučnih teorija i u skladu sa politikama države u kojoj živimo, rekao je Ružić.

Udžbenik iz biologije za OSMI RAZRED vraćen NPS-u na ponovno razmatranje! Jedan deo izazvao ozbiljnu polemiku u javnosti!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Đaci u školskoj učionici, ilustracija

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić zatražio je od Nacionalnog prosvetnog saveta da ponovo ispita i da stručno mišljenje o delu Programa nastave i učenja biologije za osmi razred osnovne škole, koji se odnosi na raznovrsnost biološke osnove pola i polnih karakteristika, primarnih i sekundarnih, koje uključuju ponašanje i individualni osećaj pripadnosti nekom od rodova.

- Zbog polemike koja je u proteklih nekoliko dana prisutna u javnosti, a odnosi se na sadržaje udžbenika biologije za osmi razred, zahtevao sam da se Nacionalni prosvetni savet ponovo izjasni i da svoju stručnu ocenu o tome da li je takav program u skladu sa naučnim teorijama koje prihvataju i po kojima rade biološki fakulteti, da li se i kroz njih odražava nacionalni interes, i pre svega, da li je to u najboljem interesu po obrazovanje naše dece -  rekao je Ružić.

Dodaje da, upravo struka mora da se pita zbog kompleksnosti procesa i važnosti da damo najveći kvalitet obrazovanja našim učenicima.

- U potpunosti razumem i podržavam da je potrebno i da učimo decu o toleranciji i međusobnom poštovanju, razumevanju različitosti i prihvatanju istih, ali na bazi priznatih naučnih teorija i u skladu sa politikama države u kojoj živimo -  podvukao je on.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading