POČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Autor:

Vesti

03.10.2022

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svim domovima zdravlja danas je zvanično počela vakcinacija protiv sezonskog gripa.

POČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Foto: Tanjug/ M. Milivojević

Vakcinacija

Direktor DZ “Savski venac” dr Zoran Bekić za Tanjug ističe da su obezbeđene dovoljne količine vakcina, u Beogradu gotovo 90.000, a na raspolaganju su dve vrste vakcina - vaksi grip tetra i torvaks flu.

“Distribucija vakcina protiv sezonskog gripa završena je u petak i od danas građani mogu da se vakcinišu u svim domovima zdravlja u Republici Srbiji”, rekao je za Tanjug dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja “Savski venac”.

“U Domu zdravlja “Savski venac” distribucija je završena u sredu, vakcinacija je počela u četvrtak. Procedura je veoma jednostavna. Građani se javljaju izabranom doktoru, nakon toga se vrši intervju i fizikalni pregled, a zatim se upućuju na vakcinalni punkt gde se vrši aplikacija doze”, rekao je dr Bekić.

“Posebno savetujemo da se vakcinišu svi hronični pacijenti, pacijenti sa metaboličnim oboljenjima, kao što je dijabet, zatim osobe sa malignim oboljenima, ali svi stariji građani od 65 godina, naravno trudnice, radnici u zdravstvu i gerontološkim centrima, ali i svi drugi koji to žele zato što će na taj način biti odgovorni prema sebi i svojim najbližima”, rekao je dr Bekić.

Za dva dana, kako navodi, u Domu zdravlja “Savski venac” aplikovano je nešto više od 80 doza, interesovanje je značajno, a najveći odziv je kod građana u sedmoj i osmoj deceniji.

“Vakcinacija protiv sezonskog gripa danas ima veliki značaj da se radi paralelno sa vakcinacijom protiv korona virusa i nema kontraindikacija u tome. Čak se može izvršiti aplikacija vakcine i protiv sezonskog gripa i korona virusa istog dana samo u različite ruke. Zato apelujemo da u ovo vreme gde očekujemo pogoršanje epidemiološke situacije da budemo oprezni, da poštujemo sve epidemiološke mere i da se vakcinišemo”, rekao je dr Bekić.

“Sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje od oktobra do 31. marta. Jako je važno da se građani vakcinišu što pre zato što je potrebno da prođe od dve do tri nedelje da bi se razvio imunitet protiv virusa gripa, što pre uradimo pre ćemo biti zaštićeni”, rekao je dr Bekić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading