DA LI SE KUMSTVO ZAISTA NE SME ODBITI? Sveštenik ŠOKIRAO odgovorom, više nema dileme!

Autor:

Vesti

24.09.2022

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"BOG na nebu, kum na zemlji" i "Kumstvo se ne odbija"- stare su narodne izreke koje ste verovatno nebrojano puta čuli.

DA LI SE KUMSTVO ZAISTA NE SME ODBITI? Sveštenik ŠOKIRAO odgovorom, više nema dileme!

Foto: Pixabay

Kumstvo spada u duhovno srodstvo. Kum se bira pri krštenju, kao duhovni otac detetu i na venčanju, kao svedok stupanja dve osobe u brak.

Kada kažemo kum ili kuma - prva asocijacija koja većini pada na pamet je prijatelj za ceo život, koji vas nikada neće izdati, i na koga ćete moći da se oslonite u svakom trenutku. Upravo se kumstvom prijateljska veza podiže na mnogo viši nivo, postajete kao porodica. Za Srbe, to je svetinja!

A da li ste se nekada zapitali šta se dešava, ukoliko ne prihvatite kumstvo?

Jedno od verovanja glasi da ako odbijete da budete kum na venčanju, kroz život će vas pratiti nesreća i nikada nećete pronaći svoju srodnu dušu, jer ste odbili da pred Bogom i ljudima svedočite o braku dvoje ljudi.

Republika

Foto: shutterstock

Venčanje

Osim nesreće u ljubavi, odbijanje kumstva donosi i usamljenost do kraja života i da čovek koji je odbio kumstvo neće pored sebe imati pravog prijatelja. Takođe se veruje da osoba koja ne pristane da kumuje na krštenju deteta nikada neće imati "poroda", jer nije bio spreman da na sebe preuzme jednu veliku duhovnu obavezu.

Verski analitičar, Živica Tucić, je naveo za Najženu da se kum pri krštenju deteta zaklinje pred Bogom da će brinuti o tom malenom životu, što bi, kako kaže, trebalo da znači da će on preuzeti svu odgovornost i brigu o detetu, ako se roditeljima nešto dogodi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Krštenje

- To je moralna odgovornost kuma, da o detetu koje je krstio vodi računa. Ukoliko se nešto desi, po hrišćanskom pravilu, on postaje staratelj tog deteta. Ali, mislim da se po zakonu starateljstvo dodeljuje bližim rođacima - zaključio je ovaj verski analitičar za Najženu.

Nažalost, u današnje vreme prva pomisao kada nas neko pita da li hoćemo da budemo kum/kuma, jeste da li imamo dovoljno novca da opravdamo u potpunosti ovu ulogu u životu dragih nam ljudi.

– Može se lako desiti da čovek kuma bira prema materijalnom stanju, ne bi li tako sebi u bliskoj budućnosti pribavio korist. E, ni to nije utemeljeno u pravoslavlju – jasan je arhimandrit Nikitović.

Dobro poznata izreka da „kum nije dugme“ može se često čuti kod nas. Zato, ukoliko vas neko odabere za tu vrlo važnu životnu ulogu, budite ponosni i uživajte u svemu što kumstvo donose, bez opterećenja oko materijalnih stvari, jer je to, pre svega, neraskidiva duhovna veza.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading