JEDINI SMEDEREVAC KOJI KUJE MAČEVE! Željkov prvi je bio Gandalfov, a sada se priprema da napravi mač Cara Dušana! (FOTO)

Autor:

Vesti

20.09.2022

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Željko Pantić jedan je od retkih kovača mačeva u Srbiji i jedini koji se bavi ovim poslom u rodnom Smederevu. On je za Republiku govorio o svom zanatu, a otkrio je i kako izgleda proces stvaranja jednog mača.

JEDINI SMEDEREVAC KOJI KUJE MAČEVE! Željkov prvi je bio Gandalfov, a sada se priprema da napravi mač Cara Dušana! (FOTO)

Foto: Facebook/Kovač mačeva

Kovač mačeva Željko Pantić

Željko je tokom odrastanja želeo da bude automehaničar, ali su ga roditelji ipak usmeravali da završi za mašinskog tehničara. U srednjoj školi rodila se ljubav prema metalu i obradi metala.

- Ljubav prema zanatu se rodila onog trenutka kad sam upalio prvu vatru i u njoj usijao komad gvožđa i krenuo da kujem. To je bila ljubav na prvi pokušaj - istakao je za Republiku.

Pantić ističe da je prvi mač želeo da iskuje za sebe i da je potpuno samouk, te da se ovom zanatu učio kroz knjige i na mnoge druge načine. Za svaki mač se prethodno konsultovao sa istoričarima.

Ljubav se, prirodno, uvećala, kada je krenuo da trenira mačevanje.

Prvi mač - Gandalfov mač

Kako kaže, prvo sečivo je napravio sa 8 godina, ali je prvi pravi mač bio po uzoru na Gandalfa iz Gospodara prstenova.

Prvo je pravio drvene, a kasnije je čitav proces usavršio i trenutno pravi prava umetnička dela koja putuju i preko granica naše zemlje.

- Proces je skoro za sve mačeve isti, kreće se od neke skice slike ili ideje odabira se materijal i kreće izrada. Izrada kreće kovanjem zatim brušenjem pa se onda mač kali (termički obrađuje ) i posle se radi finalno brušenje i rad na detaljima.-

Proces je dug i složen, ali ima i onih koji se mogu iskovati za 10 dana, tvrdi Željko, dok se u one zahtevnije ulaže višemesečni trud i rad.

Mada je kovački posao jedan od najtežih, on se ne žali.

- Kovanje kao zanat nije lak, ali kad se nešto voli ništa nije teško.- 

Cena varira

Njegove mačeve u svojoj kolekciji imaju neki od nastrastvenijih kolekcionara, ali se koriste i za viteške borbe.

- Ja mačeve uglavnom radim po porudžbini, a cena varira u zavisnosti od vremena potrebnog da se uradi jedan mač - kaže Smederevac koji se jedini bavi ovim zanatom u gradu na Dunavu.

Njegova umetnička dela mogu se videti i na izložbama, a do sada je imao 4 samostalne i 2 zajedničke.

Planira da napravi mač Cara Dušana

Željko uskoro počinje sa izradom replike mača Cara Dušana koga smatra veoma važnim za razvoj mačeva uopšte.

Smatra da će mu upravo ovaj mač biti kapitalno delo, ali i omiljen među 130 koliko ih je do sada stvorio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading