Danas je CRKVENA NOVA GODINA! Obavezno uradite ovo kako bi vam narednih 365 dana bili SREĆNI I BERIĆETNI!

Autor:

Vesti

14.09.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U starokalendarskim pravoslavnim crkvama, kakva je i naša, danas počinje nova, liturgijska godina.

Danas je CRKVENA NOVA GODINA! Obavezno uradite ovo kako bi vam narednih 365 dana bili SREĆNI I BERIĆETNI!

Foto: Printskrin/Youtube/Biseri pravoslavlja

Ikona Presvete Bogorodice i Isusa Hrista

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas 14. septembra obeležava Crkvenu Novu godinu.

Na današnji dan praznuje se i spomen na Prepodobnog Simeona Stolpnika.

U starokalendarskim pravoslavnim crkvama, kakva je i naša, koja se pridržava Julijanskog kalendara, danas počinje nova, liturgijska godina. U većini drugih pravoslavnih crkava počela je 1. septembra.

Danas se u hramovima moli Gospodu da blagoslovi "venac godine" - da sačuva pravoslavlje u miru, da tok godine protekne dobro, da gradove Bog sačuva nepovređene, da hristoljubivog vladara zemlje zaštiti i daruje mu pobedu nad protivnicima.

Takođe se moli za pobedu nad krivoverstvom, za plodove zemaljske, zdrav vazduh, kišu sa nebesa, za izbavljenje od svih nevolja. Tokom istorije hrišćanstva nije bilo jedinstvenosti o tome od kada treba računati početak godine. Nekada je to bio mart mesec, potom Vaskrs.

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Molitva, Ilustracija

 

Sveti Amvrosije Mediolanski kaže da godinu treba početi septembra meseca u slavu svetoga cara Konstantina, rođenog u Nišu.

U Vizantiji je još dugo bilo dvoumljenja. Prvi i šesti Vaseljenski sabori smatraju da je dobro da se početak godine stavi u septembru, nalazeći za to biblijsko opravdanje. Jer, oko praznika jevrejske Nove godine (Roš Hašana), koja je bila pre nekoliko dana, Isus Hristos, ušavši u sinagogu, oglasio je godinu milosti Gospodnje.

Do vremena cara Dušana, kod nas je bilo dokumenata u kojima godina počinje u martu mesecu. Crkva smatra da je Hristos rođen 5508. godine po stvaranju sveta. U označavanju jedne godine značaj imaju i druge oznake, njih pominju samo vrlo retki i precizni crkveni kalendari.

Sve se zapravo ponavlja u ciklusu od 532 godine. Početak godine je zapravo početak jednog indikta, njih ima 15. Značajan je i "krug sunca", njih ima 28. "Ciklus meseca" se ponavlja na 19 godina, navela je Verska informativna agencija (VIA).

Od današnjeg dana u našem narodu počinje setva, u nekim krajevima se nosi seme u crkvu da se osvešta. Pojedini rodovi danas slave Krsnu slavu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading