Moja prva plata: Šansa za mlade i njihove buduće poslodavce

Autor: Republika

Vesti

09.09.2022

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nešto više od 10 dana za prijavu kompanija, kandidati konkurišu u oktobru

Moja prva plata: Šansa za mlade i njihove buduće poslodavce

Foto: Foto PKS

Preduzetnici, predstavnici mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća koji žele da ojačaju i podmlade svoje timove imaju priliku imaju vremena da do 22. septembra konkurišu za program „Moja prva plata“ i ostvare pogodnosti koje nudi! Prijava mladih koji žele da kroz ovaj program steknu prvo radno iskustvo počinje 3. oktobra, traje ceo mesec, a novembar je rezervisan za razgovore i povezivnje kandidata sa komanijama, prvo iz privatnog, a potom i iz javnog sektora.  Od početka trećeg ciklusa, prijavilo se 2.228 kompanija koje su oglasile 3.416 radnih mesta i traže više od 5000 kandidata za te pozicije.

„Zahvaljujući uspehu prva dva ciklusa programa, poslodavci i ove  godine imaju priliku da prime mlade na devetomesečni program osposobljavanja za rad. Oni koji su zainteresovani da obezbede kvalitetan, obrazovan kadar uz podršku države, a time pomognu zapošljavanje i ostanak mladih u zemlji, mogu da se prijave putem portala https://mojaprvaplata.gov.rs/ i oglase konkretne radne pozicije za koje će se, tokom oktobra, kandidati opredeljivati“, podseća Mirjana Kovačević , rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije.

Republika

Foto: Foto PKS

 

„Naš cilj je da kroz ’Moju prvu platu’ omogućimo privrednim subjektima da reše problem deficita kadrova i, u isto vreme, da podstaknemo zapošljavanje mladih do 30 godina, omogućimo im da u kompanijama steknu prva radna iskustva i dobiju šansu za prvo zaposlenje“, dodaje Kovačević.

Odlični rezultati prva dva ciklusa

O potrebama i interesovanju privrede za „Moju prvu platu“ govore dosadašnji rezultati – više od po 5.000 poslodavaca u prva dva ciklusa, primilo je čak 18.000 mladih na osposobljavanje za rad u protekle dve godine. U programu učestvuju poslodavci nezavisno od veličine i grane privrede u kojoj posluju, a najzastupljenija zanimanja su u oblasti trgovine, administracije, prerađivačke insustrije, prava i ekonomije.

Kompanija „Esensa“ učestvuje u programu i već je četvoro mladih ljudi dobilo priliku da stekne radno iskustvo u različitim sektorima unutar firme od IT-a do sektora razvoja. „Plan nam je da mlade kolege koji su se najbolje pokazali tokom programa, zadržimo u našem sistemu i radimo na njihovom daljem razvoju i usavršavanju. Ovo je odličan odgovor na izazov nedostatka kadrova sa kojim se svi suočavamo“, ističe Vojin Nikolić, marketing menadžer u Esensi.

 I u novosadskoj kompaniji Energy Net učestvuju u sva tri ciklusa programa, a zaposle čak 85 odsto kandidata.  Kako ističu, „Moja prva plata“ jedna je od važnih kompanijskih aktivnosti, kojom doprinose širenju znanja i nastavlјaju sa dvodecenijskom praksom zapošlјavanja mladih lјudi bez iskustva. Očekuju da će i treći ciklus programa biti uspešan i prilika za mlade lјude na pragu profesionalne karijere da u dobroj atmosferi grade karijeru.

Povećan iznos nakande

Ministarstvo finansija povećalo je za 15 procenata iznos naknade koju dobijaju mladi pa će oni sa završenom srednjom školom primati mesečno 25.000 dinara, a sa završenim visokim obrazovanjem 30.000 dinara. Sredstva se isplaćuju direktno korisnicima, preko Nacionalne službe za zapošlјavanje, a poslodavci mogu da isplate i dodatni novac.

Republika

Foto: Foto PKS

 

Iskustva polaznika

Lazar Jovanović, jedan od polaznika, smatra da ovaj program podrške pruža odličnu priliku mladim lјudima da naprave prve profesionalne korake . „Upravo iz tog razloga sam i ja posmatrao ’Moju prvu platu’ kao evolutivni put nakon studija. Bitno je naglasiti da je polaznicima obezbeđena mentorska podrška, veoma važna mladom čoveku u fazi sticanja prvog radnog iskustva, jer mnogo lakše savladaju sve ono što je potrebno za rad na određenoj poziciji“, ističe Jovanović.

Ocenjuje da je vreme trajanja programa od devet meseci sasvim dovolјno da se naprave prvi „ozbilјniji“ profesionalni koraci i da se stekne neophodno radno iskustvo. Lazar uskoro završava sa programom Moja prva plata u PKS, gde je i dobio priliku za posao.  

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 22. avgusta Javni poziv za treći ciklus programa „Moja prva plata“ koji se realizuje uz podršku Privredne komore Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. 

Detaljnije  informacije dostupne su na veb sajtovima: www.nsz.gov.rs i www.mojaprvaplata.gov.rs

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading