OVO JE PRVI SIMPTOM NOVOG OMIKRON SOJA: Srbi, obratite PAŽNJU, ima veze sa znojenjem!

Autor:

Vesti

09.09.2022

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se čini da je korona virus davna prošlost, zapravo su žrtve ove bolesti i dalje svakodnevne.

OVO JE PRVI SIMPTOM NOVOG OMIKRON SOJA: Srbi, obratite PAŽNJU, ima veze sa znojenjem!

Foto: Tanjug/AP

Vodeća američka kompanija prekinula proizvodnju vakcina za koronu

Ipak, situacija je daleko manje alarmanta nego što je to bio slučaj u protekle dve godine, ali svakako treba obratiti pažnju na simptome i reagovati na vreme, ukoliko dođe do oboljevanja.

Trenutno je dominantna jedna varijanta omikron soja - prozvana BA.5, a lekari su primetili da je za nju karakterističan jedan neuobičajen simtpom koji se javlja samo noću. Naime, reč je o noćnom znojenju!

Republika

Foto: pexels.com

Noćno znojenje jedan od prvih simptoma ovog soja virusa

Ipak, kada je reč o najučestalijim simptomima podvarijante BA.5 to su upala, odnosno grebuckanje u grlu i glavobolja. Ove podatke na svetlo dana izneo je profesor Tim Spektor, koji je kreirao sada već poznatu aplikaciju za praćenje simptoma korona virusa u Velikoj Britaniji - Zoe Covid.

- Bol u grlu, ili bilo kakvo grebuckanje i nadražaj u njemu, jedan su od najranijih simptoma podvarijante omikrona BA.5 - poručuju iz Zoe Covid aplikacije.

Još neki od simptoma tipičnih za ovaj soj su:

kašalj, ali ne suv, već sluzav

promuklost
kijavica
umor
bolovi u mišićam
curenje iz nosa
vrtoglavica

Ono što je takođe primećeno kod ove varijante jeste da postoji manja šansa da zaraženi obole od dugog kovida. "BA.5 ima daleko manje šanse da dovede do dugog kovida, ali još uvek jedan od 25 pozitivnih pacijenata ima simptome duže od četiri nedelje", ističe dr Kler Stivs sa King Koledža u Londonu.

Takođe, istraživanja su pokazala da ovaj soj izaziva blaže forme bolesti, ali je istovremeno izrazito zarazan, pa se lako prenosi čak i na one koji su pre samo nekoliko nedelja već preležali neku drugu vrstu omikrona.

Još jedna u nizu novih studija dolazi sa Imperijal Koledža u Londonu, a pokazala je da su ljudi sa blagim simptomima kovida zarazni u proseko oko pet dana.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading