MATIJU JE U ŠKOLI DOČEKAO ŠOK! Dečaku u kolicima dodelili učionicu na spratu: Majka otkrila kako je proveo prvi dan u školi! (FOTO)

Autor:

Vesti

08.09.2022

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Matija Jovović, sedmogodišnjak iz Beograda, boluje od spinalne mišićne atrofije i kreće se pomoću kolica, a ove godine trebalo je da krene u prvi razred.

MATIJU JE U ŠKOLI DOČEKAO ŠOK! Dečaku u kolicima dodelili učionicu na spratu: Majka otkrila kako je proveo prvi dan u školi! (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Iako su mesecima unazad iz Osnovne škole "Vojvoda Mišić" na Savskom vencu uveravali Matijine roditelje da će mu biti obezbeđena učionica u prizemlju i da će nesmetano moći da prati nastavu sa svojim vršnjacima, to se 1. septembra nije dogodilo.

Dečak je bio veoma uzbuđen i radostan zbog polaska u prvi razred, ali ih je šok sačekao još na prilazu školi gde su, umesto rampe, bile postavljene daske. 

Još veći šok i razočarenje usledio je kada su shvatili da se učionica nalazi na drugom spratu i da mališan nema apsolutno nikakve šanse da se samostalno popne do nje.

Majka Olivera Jovović kaže da dogovori oko Matijinog polaska u prvi razred sa školom i opštinom Savski venac traje od maja, kada je i upisan i da su ih sve vreme uveravali da će 1. septembra svi problemi biti rešeni. 

Od škole nismo dobili objašnjenje, osim onoga što su nekim medijima rekli, a to je da smo mi bili upoznati sa tim da škola nije prilagođena - počinje za Republiku majka Olivera.

Tačno je da smo bili upoznati, ali takođe smo od sekretara te škole, koji više ne radi tamo, dobili informaciju da oni imaju učionice u prizemlju i da one pripadaju gradu, ali da će se to rešiti do prvog septembra. Mi smo od maja meseca bili u kontaktu sa školom i ni jedne sekunde nije rečeno da ćemo naići na problem prvog dana škole - kaže.

Pravilnik o inkluzivnom obrazovanju kaže da ovakvi slučajevi ne smeju da se događaju

Razočarani roditelji navode da je škola dužna da, kada se upiše dete kao što je Matija, reše sve infrastrukturne probleme do samog polaska. 

Ono sto je suština cele priče je to da mi po pravilniku o inkluzivnom obrazovanju u Srbiji moramo biti prepoznati i ovakve stvari se ne smeju dešavati - ističe Olivera.

U krajnjoj liniji, ako nisu bili spremni na kompromis, mogli su da odbiju da ga upišu, a onda bi mi svakako kao roditelji našli najbolje moguće rešenje, jer svakako ne bi želeli da nam dete pohađa nastavu tamo gde nije dobrodošao i gde će se osećati odbačeno. -

Matija ipak izašao kao pobednik

Nakon što je priča dospela u medije i nakon što je majka bila veoma uporna da se ovaj problem reši, Matija je u sredu počeo da pohađa redovnu nastavu sa svojim vršnjacima. 

 

Matija je presrećan zbog polaska u školu, prepun je utisaka. Svi su ga dočekali raširenih ruku. Bio je jako uzbuđen i zahvaljivao se svima koji su mu pomogli da krene u skolu - kaže Olivera. 

Škola ćuti

Republika je pokušala da stupi u kontakt sa Osnovnom školom "Vojvoda mišić" kako bismo dobili komentar, ali ga nismo dobili do objavljivanja teksta.

Foto: printscreen/Google Street View

Osnovna škola Vojvoda Mišić

Škola je u nekoliko navrata medijima govorila da su učionice u prizemlju vlasništvo grada i da su roditeljima pričali da škola nije prilagođena za decu sa invaliditetom.

Opština Savski venac izašla porodici u susret

- Mi smo u petak bili u Opštini Savski venac na unapred zakazanom sastanku koji se nije ticao samog polaska u školu. Od čelnih ljudi Opštine smo naišli na veliko razumevanje i spremnost da se problem reši u najkraćem mogućem roku - istakla je Olivera za Republiku.

Rampe na ulasku u školu i u samoj školi su već postavljene, ostalo je da se učionice u prizemlju opreme i srede kako bi se tu nastavila nastava, to će biti završeno tokom ove nedelje. -

Olivera dodaje i da je zamenica gradonačelnika kontaktirala njenog supruga i da se izvinila zbog neprijatnosti koju su doživeli.

Naš problem je rešen, međutim ja moram da se zapitam kako to da u 21. veku možemo da dopustimo da nam ustanove od javnog značaja budu neprilagođene za osobe s invaliditetom. Kao neko ko se dugo bavi aktivizmom i retkim bolestima, ne mogu da se zadovoljim time da samo Matijin slučaj bude rešen, a da se sledeće godine neko dete suoči sa ovakvom vrstom stigmatizacije - kaže majka i dodaje da je nedopustivo da se u vremenu kada država izdvaja ogromna sredstva za kupovinu inovativnih terapija i unapređuje život osoba sa retkim bolestima suočavamo sa samovoljom pojedinaca.

Ona dodaje i da joj se veoma veliki broj roditelja sa sličnim problemima javio nakon što je njihova priča dospela u javnost i da je najveći problem u direktorima i upravi škole koji ne pokazuju dovoljnu spremnost da se problemi reše.

Opština obezbedila malom Mateji električna kolica

Funkcioneri Opštine Savski venac su iz ličnih sredstava obezbedili Mateji električna kolica.

- Suština u ovim kolicima koja su Matiji potrebna je da on bude što samostalniji i mobilniji u svakodnevnim aktivnostima, da se razvija i napreduje zajedno sa svojim drugarima u razredu. Jedan od naših pririoteta je bio da osposobimo 2 škole za prijem dece sa specijalnim potrebama, te smo mi u prošloj godini uradili 2 rampe za kolica i to u Osnovnoj školi „Isidora Sekulić“ i „Radojka Lakić“. Pristupna rampa za kolica u Matijinoj školi „Vojvoda Mišić“ je, takođe, završena i postavljena o trošku Opštine - istakao je predsednik opštine Miloš Vidović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading