SKANDAL VLASNIKA PEČENJARE "JANKOVIĆ" U ČAČKU: Skinuo sliku Tanaska Rajića da ne uvredi Turke!

Autor:

Vesti

29.08.2022

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo Čačak ne pamti: Vladan Janković, vlasnik istoimenog lanca pečenjara, na zahtev direktorke Halk banke u ovom gradu, skinuo je sa zidu sliku Tanaska Rajića u boju na Ljubiću 1815. godine!

SKANDAL VLASNIKA PEČENJARE "JANKOVIĆ" U ČAČKU: Skinuo sliku Tanaska Rajića da ne uvredi Turke!

Foto: Wikipedia/Magnus Manske

Kako su preneli lokalni mediji, ne navodeći o kome se radi, ona je to zatražila da se rukovodioci ove turske banke ne bi osećali neprijatno!

Naime, na slici su prikazani poslednji trenuci srpskog junaka pre nego što su ga posekli Turci.

- Ne zna se šta je žalosnije, da li zahtev direktorke ili postupanje vlasnika pečenjare. Zbog zarade od par hiljada dinara pogazio bi svoje pretke. Jadna si Srbijo. Mogli su i naši preci svi da se poturče da bi ućarili neki benefit za sebe i svoju porodicu, ali nisu i zato smo opstali i ostali kao Srbi. Mogli su da pored slike Tanaska Rajića da stave sliku i Ćele kule iz Niša. Razumno je što više neću kročiti u "poturčenu pečenjaru" - glasio je jedan od komentara na lokalnom portalu.

Nemušto opravdanje

Iako je cela priča, najblaže rečeno, skandalozna, odgovor vlasnika pečenjare nas je šokirao.

- Bio sam na odmoru i sve je sticaj glupih okolnosti. Ja sam došao pre dva dana sa mora, kada se priča već raširila. I ona sama (direktorka banke) me je posle savetovala da ništa ne diram, ali evo da pojasnim: u pitanju je moja dugogodišnja prijateljica, zajedno smo studirali, moja radnja je puna slika koje ja stalno menjam i dodajem. Jedno vreme sam hteo tu sliku da uklonim jer sam bio poručio neku drugu, ali je ostalo na tome. Ona jeste rekla meni: "Možemo li da je sklonimo, smeta mi, onako velika, te turska, tamo-vamo". Ja sam tada rekao skinućemo, nije bitno, ionako ću ja da kačim druge - rekao je Janković za Republiku.

On je zatim počeo da pravda svoju prijateljicu, ističući da je u pitanju direktorka banke koja ima zavidnu karijeru.

- Ne znam zašto se to toliko raširilo. Slika je uklonjena, da pojasnim, uklonili su je moji radnici dok sam ja bio na odmoru, uz moj blagoslov, ali su je odmah posle svega vratili i to bez mog odobrenja. Slika će biti tu dok ja budem želeo da bude. A iskreno da vam kažem meni se ona sa umetničke strane nije dopala - zaključio je vlasnik pečenjare.

Ko je bio Tanasko Rajić?

* rođen u selu Stragari pod Rudnikom 1754. godine
* sa Karađorđem i drugim šumadijskim hajducima učestvovao je u mnogim obračunima sa Turcima
* bio je barjaktar ustaničke Srbije 
* učestvovao i u Prvom i u Drugom srpskom ustanku 
* ipsunio zavet, posekao Sali Agu koji je mučio srpski narod
* poginuo je braneći srpske topove u boju na Ljubiću

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Gvido

29.08.2022 15:02

Hahahaa.. Drugarica sa fakulteta.. Ona direktorka banke a on pečenjare! Kolege... Šta još reći a ne zaplakati?

Ljupče

29.08.2022 15:54

Nikad više u tu pečenjaru. Od sada neka peče prasetinu turcima.

Ljubomir

29.08.2022 17:29

Sta reci, turcin turcinu se ulizuje da bih napravio promet.da su pametni cacani,kao i sto jesu,jednom reciju bojkot.peci turcima prasetinu.

DonKyo

29.08.2022 18:12

Ideja za Srpski telegraf, pokloniti ovom .... sliku Sali Age da mu se drugarica ne ljuti, sa posvetom, bio sam ti s babom