POSETIOCI SKRNAVILI SRPSKU SVETINJU! Ministarstvo se hitno oglasilo zbog vandalizma!

Autor: Republika

Vesti

18.08.2022

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje skrnavljenje fresaka u manastiru Žiča na kojima su urezana imena posetilaca ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

POSETIOCI SKRNAVILI SRPSKU SVETINJU! Ministarstvo se hitno oglasilo zbog vandalizma!

Foto: Printscreen/Youtube/BalkanTrip TV

Iz ministarstva apeluju i ukazuju građanima Republike Srbije da je očuvanje kulturnog nasleđa od civilizacijskog značaja i da je skrnavljenje spomenika čin vandalizma i nepoštovanja sopstvene kulture i kulture uopšte.

Foto: Printscreen/Youtube/BalkanTrip TV

Mesto gde je krunisan prvi kralj

"Ministarstvo kulture i informisanja napominje da smo se vekovima suočavali sa najtežim iskušenjima i uprkos njima ostali smo posvećeni očuvanju svojih kulturnih korena, jer su oni najsnažniji čuvar identiteta celokupnog srpskog naroda. Manastir Žiča nije jedini primer ovakvog vandalizma. Nažalost, ovakve scene možemo videti i u drugim manastirima i na spomenicima u Srbiji", navode u saopštenju ministarstva.

Na kraju iz ministarstva poručuju da svi "moramo razviti svest da ukoliko kao pojedinci ne brinemo o svom kulturnom nasleđu, ne postoji institucija, država ili kazna koja to može nadomestiti".

Komentari (0)

Loading