PORAŽAVAJUĆ BROJ MAJKI KOJE DOJE! Najveći problem - nedostatak podrške i edukacije!

Autor:

Vesti

03.08.2022

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska nedelja dojenja obeležava se ove godine u više od 170 zemalja od 1. do 7. avgusta.

PORAŽAVAJUĆ BROJ MAJKI KOJE DOJE! Najveći problem - nedostatak podrške i edukacije!

Foto: pexels.com

Kampanja se ove godine obeležava 30. put sa ciljem da se poveća svest o značaju dojenja dece i svim benefitima koje ono nosi, ali i da bi se majke ohrabrile i edukovale.

- Mlada sam postala majka i imala sam želju da dojim svoje dete, ali nažalost, nisam - počela je svoju priču Anđela S. koja sada ima sina od 3 godine koji je od rođenja bio na kombinovanoj ishrani (adaptirano i majčino mleko), da bi potom potpuno prešao na formulu.

- Posustala sam, jer je okolina pričala da je moje mleko "slabo" i da ne znam to da radim, da je stalno gladan i da mi je mleko "vodeno" - priča ova majka i kaže da joj je tada nedostajala podrška i edukacija kako bi uspela da nesmetano nastavi da doji svoje dete.

U Srbiji samo 12.8% majki isključivo doji bebu do 6. meseca života (bez dodavanja adaptiranog mleka) , dok je 47,2 % dece od rođenja do 5. meseca pretežno dojeno, pokazuju nacionalna istraživanja.

Foto: pixabay.com

 

Ovo je ogromna razlika u odnosu na majke u Skandinaviji koje u 90% doje svoju decu.

Nedovoljna podrška i edukacija najčešći su problemi koje majke navode kao prepreku. Mnogo njih je potpalo pod uticaj okoline, a ima i onih kojima je još u porodilištu osoblje bilo to koje ih je krivo informisalo ili nije pomoglo uopšte.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da beba u prvoj polovini godine isključivo dobija majčino mleko, bez ikakvih dodataka, a da joj se od druge polovine polako uvodi čvrsta hrana, ali da se nastavi i dojenje. Nakon godine, mišljenje je SZO, nastavlja se onoliko koliko majka i beba žele.

Poslednjih godina sve više beba pije samo majčino mleko

Marica Milisavljević, savetnica za dojenje Udruženja Roditelj, kaže da je broj majki koje žele da doje oduvek bio velik i taj broj se godinama sve više povećava.

Ono što stvara problem jeste okruženje i manjak podrške porodici, porodilji, uslovi u porodilištima kao i manjak edukacije o dojenju. Dobra vest jeste da se i to menja. Malim koracima, i uglavnom aktivizmom, volonterski i iz idealističkih humanih poriva žena - kaže savetnica.

Veliki pomak je, kaže, to što danas ima sve više edukovanih zdravstvenih radnika u porodilištima, edukovanih pedijatara, kao i laktacijske sestre i navodi da je Udruženje Roditelj samo ove godine edukovalo 30 novih savetnica koje će budućim majkama biti na raspolaganju.

Foto: RINA

Novorođenče u porodilištu/Ilustracija

Marica kaže i da je veoma bitno podizati svest o dobrobiti dojenja kako za bebe, tako i za majke.

Da bismo se zaista bavili ovim bitnim pitanjem za zdravstveni sistem i celokupni zdravstveni život u Srbiji, potrebno je da se o ovome priča mnogo češće od jednom godišnje, u vreme Svetske nedelje dojenja - zaključuje.

Korona i dojenje

Prepreka dojenju u poslednjih nekoliko godina predstavljao je i korona virus. Mnogo je majki koje su upravo zbog ovoga odlučile da ne nastave dojenje.

SZO preporučuje dojenje i u ovom slučaju, ali i savetuje da se pre i posle dojenja obavezno dezinfikuju ruke i svi predmeti koje dojilja dodiruje, a tokom samog čina bi trebalo nositi masku, ako je to moguće.

Najčešće zablude koje imaju majke oko dojenja

Priručnik koji je izdao Institut za javno zdravlje Srbije navodi samo neke od zabluda koje mogu predstavljati problem majkama.

Ne mogu sve žene da doje

Ne! Velika većina žena može da doji, ali na žalost postoje mnogi običaji koji ugrožavaju dojenje. Ovaj vek je prvi put doveo do toga da se jedan prirodni mehanizam, kao što je dojenje, izgubi u velikoj meri.

Treba sačekati da “pristigne” pravo mleko

Ne! Kolostrum, gusto žućkasto mleko, zadovoljava i po količini i po sastavu potrebe bebe u prvim danima života. Nikako ne dopunjavati podoje veštačkim mlekom ili zaslađenom vodom!

Foto: Shutterstock

Dojenje

Bebama su potrebni čaj i voda

Ne! Odojčad koja se hrane majčinim mlekom ne treba davati vodu ili čaj u toku prvih 6 meseci života, osim ako se pored mleka daje i druga hrana, ako se voda gubi stolicom ili ako dođe do pregrevanja organizma.

Bolesne bebe ne treba dojiti

Ne! Majčino mleko se aktivno bori protiv bolesti. Ako je beba suviše slaba treba joj dati izmlazano majčino mleko. Mamino telo proizvodi antitela, lakše se vari, smanjen je rizik da će ga beba povratiti.

Malokrvne majke imaju “loše” mleko

Ne! Malokrvne majke mogu normalno da doje, ali zbog svog zdravlja treba što pre da počnu da se leče. Dojenje štiti od malokrvnosti jer odlaže povratak menstruacije.

Majka ima mleka samo za jednu bebu

Ne! Blizanci daju duplu stimulaciju za stvaranje dovoljnih količina mleka. Majkama je samo potrebna praktična pomoć sa dodatnim poslom oko održavanja higijene i nege dece.

Najbolji je sedeći položaj prilikom dojenja

Ne! Ako se beba isključivo doji kada i koliko ona to želi,  i ako je beba zdrava i raste, a mamu grudi ne bole, onda se sve radi pravilno, bez obzira koji se položaj pri dojenju koristi. 

Postoje velika ograničenja u ishrani porodilja i dojilja

Ne! Hrana koju majka jede obično nema nikakvog uticaja na raspoloženje odojčeta. Potrebna je raznovrsna hrana, bogata voćem i povrćem. Izbegavati gazirana pića, veće količine kafe, opojne supstance, jake začine.

Ako je mama pušila tokom trudnoće – nema potrebe da prestaje zbog dojenja

Ne! Trudnice pušači i pasivni pušači češće prevremeno rađaju decu ili rađaju decu sa manjom telesnom masom. Takođe, njihova novorođenčad sporije napreduje u masi, jer nikotin smanjuje lučenje mleka. U domovima pušača je učestalija iznenadna smrt odojčeta, a ova deca češće imaju upale srednjeg uha, astmu i veći rizik da obole od kardiovaskularnih oboljenja kasnije u životu.

Foto: Shutterstock

Dojenje

Pivo pospešuje lučenje mleka

Ne! Alkohol se izlučuje u mleko! Alkoholni fetalni sindrom je najočiglednija posledica uzimanja alkohola tokom trudnoće. Nasuprot zabludi da pivo i alkohol pospešuju stvaranje mleka, svaki alkohol je rizičan za odojče, jer smanjuje lučenje mleka, oštećuje
mozak i intelektualni razvoj deteta je potencijalno ugrožen. Diskusija o “malim” količinama je besmislena! 

Kafa pomaže da se dojilja razbudi

Ne! Kofeini koji se nalaze u kafi i kola-napicima se izlučuju u mleko. Poluživot kofeina je do 80 sati, tako da kod beba čije majke piju veće količine kafe (više od dve male šoljice dnevno) može doći do nakupljanja kofeina, što izaziva razdražljivost, plačljivost i nesanicu beba (tada ne treba kofein za buđenje!).

Kolostrum nije dobar, čak je opasan za bebe

Ne! Kolostrum je neophodan za normalan rast i razvoj: 
- prva imunizacija – štiti od crevnih i drugih infekcija, olakšava pražnjenje creva i
smanjuje novorođenačku žuticu

Bebe u kolostrumu i mleku iz dojke ne dobijaju dovoljno hrane ili tečnosti 

Ne! Kolostrum je dovoljan za bebin prvi obrok. Normalno je da novorođenčad izgube 3-6% težine koju su imala na rođenju. Ona su rođena sa rezervom vode i šećera u svom telu koje tada koriste.

Bebama će biti suviše hladno pri prvom podoju

Ne! Bebe održavaju temeraturu kada su u kontaku sa kožom majke. Neverovatno ali temperatura majčinih dojki se povećava za 0,5 stepeni nakon što 2 minuta drže bebu na grudima.

Nakon porođaja majke su suviše iscrpljene za hranjenje bebe

Ne! Porast oksitocina koji se luči kada postoji kontakt koža sa kožom i dojenje pomažu da se majka smiri nakon rođenja svoje bebe.

Porodiljama su potrebni lekovi da izdrže porođajne bolove

Ne! Korišćenje porođajne analgezije/anestezije može sedirati bebu, sprečavajući traženje dojke i odlaganje početka dojenja više sati ili dana. Korišćenje dopunskih terapija uključujući i prisustvo bliske osobe pomaže ženi da izdrži bol i može poboljšati završetak porođaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading