LUCIFER SE PRIBLIŽAVA SRBIJI: Vreli toplotni talas poput prstena okružuje Balkan!

Autor:

Vesti

21.07.2022

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji se očekuje jedno od najtoplijih leta, koje podrazumeva toplotne talase sa temperaturama od 40 i više stepeni.

LUCIFER SE PRIBLIŽAVA SRBIJI: Vreli toplotni talas poput prstena okružuje Balkan!

Foto: pixabay.com

Vreli toplotni talas, nazvan Lucifer koji danima hara Evropom, polako se približava Srbiji, sudeći prema "toplotnim" mapama koje se mogu videti na sajtu NASA-e, kao i na GOOGLE-u.

Kako najavljuju i svetski stručnjaci čekaju nas pakleni dani, kao i noći, a nesnosna vrućina koju se osetila širom sveta, najbolje pokazuje jezivu snagu ovog toplotnog talasa, koji nije slučajno nazvan Lucifer.

Uzevši u obzir fotografije sa sajta američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije, toplotni talas koji je napravio haos širom sveta, sada poput prstena okružuje Balkan, a sužava se i ka našoj zemlji.

U Španiji i Portugaliji, više od 1.000 smrtnih slučajeva pripisano je vrućini poslednjih dana. U Italiji je rekordna vrućina doprinela kolapsu dela glečera Marmolada u Dolomitima 3. jula. Lavina snega, leda i kamenja ubila je 11 planinara, prenosi Kurir.

Suša, koja je već pogodila Zapadnu Evropu, dodatno je pogoršana toplotnim talasom, koji je izazvao požare širom Španije i delova Francuske, kao i u Portugali, gde su temperature prelazile 45 stepeni Celzijusa.

U Tunisu, temperatura je išla i do 48 stepeni, a požari podstaknuti ovom vrućinom oštetili su useve žitarica.

U Iranu je bilo najgore, budući da su temperature krajem juna tamo dostigle 52 stepena, a takav trend nastavio se i u julu.

Foto: NASA / printscreen

Mapa toplotnog talasa na sajtu NASA-e

 

POČETAK LUCIFERA U SRBIJI

Klimatolozi najavljuju da se u Srbiji, sudeći prema prognozama, očekuje jedno od najtoplijih leta, piše Kurir.

U prognozi koju je objavio meteorolog Marko Čubrilo, možemo očekivati početak vladavine "Lucifera" u Srbiji.

- Još vrelije biće u Srbiji od četvrtka, uz maksimalne temperature preko 35 stepeni, a u subotu ponegde i do 40 stepeni. Nakon što smo imali veoma ugodne, ponegde i hladne noći, uz temperature i ispod 10 stepeni, narednih dana i noći će biti veoma tople, a u Beogradu i u mnogim predelima na severu i tropske - kaže meteorolog, prenosi Kurir.

Maksimumi će se uglavnom kretati od 34 do 38, a oko 27. jula lokalno i oko 40 stepeni Celzijusa.

- Uz ekstremno tople dane slede i vrema tople noći tako da će minimumi vrlo često biti oko 25 stepeni Celzijusa i noćnog osveženja osim na višim planinama i neće biti - navodi meteorolog.

Osveženje je moguće posle 27. jula, kada stoji signal za moguće premeštanje hladnog fronta iz središnje Evrope ali to je jako dalek period i tek će se videti snaga tog eventualnog hladnog fronta, posebno kada pređe preko Alpa – kaže Čubrilo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading