POŽEGA JE PONOSNI NOSILAC PRIZNANJA “ZLATNA KOLEVKA” ZA BRIGU O TREĆEM DETETU

Autor: Republika

Vesti

15.07.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je u razgovoru sa građanima i zaposlenima u Opštinskoj upravi Požega da je od suštinskog značaja to što državne institucije prepoznaju važnost unapređenja i dalje izgradnje sistema populacione politike i ravnopravnosti polova.

POŽEGA JE PONOSNI NOSILAC PRIZNANJA “ZLATNA KOLEVKA” ZA BRIGU O TREĆEM DETETU

Foto: Fondacija DP

"Sada državne institucije i nevladin sektor ruku pod ruku zajedno rade na ostvarivanju ciljeva iz ovih oblasti i to je model koji daje dobre rezultate. Pred nama je još mnogo posla na rešavanju ovih problema, ali važno je da je sazrela svest o važnosti njihovog prevazilaženja i da smo se svi zajedno prihvatili tog posla. Cilj je da se otklone sve prepreke koje stoje između mera i sredstava koje odvaja država i krajnjih korisnika tih sredstava kojima su ona i namenjena. Samo tako sve mere koje su donete i koje će biti donošene mogu da pokažu svoj puni efekat", istakla je Paunovićeva i u tom smislu pohvalila način na koji je opština Požega pristupila rešavanju tog problema.

Foto: Fondacija DP

 

Gradonačelnik Požege Đorđe Nikitović istakao je da se u ovoj lokalnoj samoupravi primenjuje širok spektar podsticajnih mera među kojima su besplatan vrtić za treće dete, besplatni treninzi, umanjenje komunalnih računa za višečlane porodice, izgradnja vrtića u seoskim sredinama, kao i besplatan prevoz za učenike.

“Za mere koje preduzimamo dobili smo priznanje “Zlatna kolevka” za brigu o porodicama sa troje i više dece. To priznanje daje nam dodatnu energiju i motivaciju da nastavimo da se borimo za rađanje što više dece u našoj opštini”, ukazao je on.

Foto: Fondacija DP

 

Nikitović je dodao da se na nivou lokalne samouprave velika pažnja poklanja pitanju rodne ravnopravnosti o čemu svedoči i podatak da žene čine 6 od 7 načelnika uprave. Pored značajnog učešća žena u javnoj upravi Požega je ponosna i na to što ima predstavnicu lepšeg pola u Skupštini Srbije.

Marko Matić, predsednik UO Fondacije "Dajana Paunović" ukazao je na potrebu da se ubuduće sredstva koja se izdvajaju za podsticanje rađanja ne posmatraju kao socijalno davanje ili oblik pomoći već kao isplativa ekonomska investicija u održivi razvojni model zemlje, zbog čega ona moraju biti opredeljivana u okviru razvojnog dela budžeta. U tom smislu pohvalno je što i Požega ta sredstva tretira kao mere podsticaja i podrške, a ne pomoći iz domena socijalnih davanja.

Foto: Fondacija DP

 

“U sistemu kreiranja i sprovođenja modela politike rađanja veoma je važna uloga lokalnih samouprava. Svaka sredina ima specifične probleme i karakteristike i zato je najvažnije da kreiramo fleksibilan model kojim ćemo omogućiti da ono što izdvaja država bude plasirano na pravi način kako bismo postigli optimalne rezultate. Zbog toga je najvažnija dobra koordinacija između države i lokalnih samouprava, a izdvajanja za pospešivanje politike rađanja moraju se posmatrati ne kao pomoć ili socijalno davanje već kao isplativa investicija u našu budućnost i ekonomski rast", poručio je Matić.

U saradnji sa lokalnim samoupravama Fondacija “Dajana Paunović” pokrenula je seriju javnih dijaloga sa građanima koji se u formi tribina održavaju u preko 30 lokalnih samouprava širom Srbije. Cilj javnih dijaloga jeste da se građanima približe podsticajne mere koje država donosi na polju populacione politike i ekonomskog osnaživanja posebno ugroženih grupa žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading