ŠOLAKOVA BAJKA: Siniša Mali je šef RUSKIM bilionerima

Autor: Republika

Vesti

11.07.2022

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajkunovi mediji iskonstruisali priču po kojoj je naš ministar toliko moćan da pred njim drhte najbogatiji oligarsi

ŠOLAKOVA BAJKA: Siniša Mali je šef RUSKIM bilionerima

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/Public

Ovo nema ni u bajkama braće Grim. Mediji u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka tvrde da su zgrade BIGZ i Beograđanka, u centru Beograda, kupile firme "Marera Real Estate Partners" i "Marera Properties", koje su, po njima, ko bajagi ruske firme, a krajnji vlasnik, u stvari, jeste ministar finansija Siniša Mali.

U sve bi to možda neko naivan i poverovao da pomenute kompanije nisu u vlasništvu ruskih milijardera, od kojih je jedan i visoko kotiran na Forbsovoj listi i radi i gradi najviše u SAD (Njujork). Jer ako su Šolakovi Nova S i Danas u pravu, onda je Mali još bogatiji od njih i, na neki način, drži ih u šaci, primoravajući ih da se prave da su vlasnici kompanija koje ulažu u Srbiju, dok je pravi gazda on. Ha, ha...

Republika

Foto: instagram.com/printscreen

Siniša Mali

SAMO NAJVEĆI

Mogli bismo biti maliciozni, pa reći da ministar Mali ima više para nego što javnost zna (nije tako, ali ajde, hipotetički neka bude), ali da bismo rekli da ima milijarde dolara i da je bogatiji od ruskih oligarha, morali bismo ozbiljno da zaratimo s logikom. I pameću, ako se može dodati.

Uglavnom, vlasnik firme "Marera Real Estate Partners" je ruski biznismen Vladimir Zubrilin, koji na Menhetnu zida zgrade s drugim ruskim milijarderom Aleksandrom Svetakovim, čije bogatstvo Forbs procenjuje na preko tri milijarde dolara.

Da vas ne bismo zamarali nizom administrativnih podataka o Zubrilinu i Svetakovu, recimo samo da oni rade ne samo u Rusiji i Americi već i u mnogim drugim zemljama širom sveta. U poslovima su često i s trećim ruskim bogatašem Andrejem Barinskim, koji u sektoru nekretnina posluje od početka devedesetih. Tako su, na primer, u SAD Zubrilin, Barinski i Svetakov preko kompanije "Absolut" izgradili sedam grandioznih stambenih kompleksa u samom srcu Menhetna, tamo gde mogu da rade samo najveća svetska biznis-imena. Troškovi izgradnje stanova procenjeni su na oko 900 miliona dolara, o čemu je i Svetakov pričao za Forbs. Njihova ukupna površina je 87.000 metara kvadratnih.

Republika

Foto: Promo Public

Dragan Šolak

Na sve to, a izneli smo samo mrvicu poslova ovih ruskih milijardera, Šolakovi mediji napišu da su oni samo pioni u igri u kojoj poteze povlači Siniša Mali. Možda ne bi bilo loše da Srbija ima tako velikog igrača koji kao marionete drži svetske bogataše, međutim, ništa od toga...

DRUGI CILJEVI

Mario Spasić iz Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost kaže da je Siniša Mali političar o kojem je izmišljeno na stotine tekstova koji su u nezavisnim pravosudnim procesima razvejani i pokazalo se da su laž.

Republika

Foto: Media centar

Mario Spasić

- Tako i sada, Siniša Mali je ponovo meta, ne sa ciljem Nove i Danasa da svoje malobrojne čitaoce upoznaju s istinom. Naprotiv, ideja je da neproverenim tvrdnjama i lažima postignu druge ciljeve. Ono što ja mogu reći jeste da je Siniša Mali najozbiljniji ministar finansija kojeg je Srbija do sada imala - poručio je Spasić u izjavi za Srpski telegraf.

Više javno tužilaštvo traži zaštitu od Šolakovih medija

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podnelo je juče povereniku za zaštitu samostalnosti tužilaca zahtev za zaštitu od nedozvoljenog uticaja povodom tekstova objavljenih u novinama i na portalu u vlasništvu Dragana Šolaka ("Sentu ispituje tužiteljka kojoj su 'nestali' dokazi protiv Dijaninog žandarma" i "Ko je tužiteljka kod koje ide Milenković? Obustavila istragu u vezi s Belivukom"). Kako navode, u tim tekstovima su iznete insinuacije o stručnosti i osposobljenosti zamenika javnog tužioca posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu Ž. N.

- VJT u Beogradu je mišljenja da ovaj način medijskog izveštavanja ulazi u domen nedozvoljenog uticaja, da je usmeren na vršenje medijskog pritiska na postupajućeg zamenika u konkretnom predmetu, uz jasan cilj da se rad VJT u Beogradu predstavi u negativnom kontekstu - dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading