NOVI slučaj MAJMUNSKIH BOGINJA u Srbiji: Poznato ko je muškarac i odakle je došao u našu zemlju

Autor:

Vesti

06.07.2022

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Prvi pacijent u Srbiji s majmunskim boginjama je zdrav i prav napustio Infektivnu kliniku u Beogradu pre nekih nedelju dana

NOVI slučaj MAJMUNSKIH BOGINJA u Srbiji: Poznato ko je muškarac i odakle je došao u našu zemlju

Foto: Prinskrin

Muškarac od oko 30 godina iz Beograda drugi je registrovani slučaj majmunskih boginja u Srbiji. On je danas bio na Infektivnoj klinici u Beogradu i laboratorijski je potvrđeno da ima majmunske boginje.

Mladić je putovao u Austriju i zna gde se i kako tamo zarazio. Ima kraste po telu, koje su karakteristične za majmunske boginje, ali i vrlo laku kliničku sliku pa je poslat u kućnu izolaciju. Nije bilo potrebe za bolničkim lečenjem – otkriva izvor Objektiva.

Podsetimo, prvi pacijent u Srbiji s majmunskim boginjama je zdrav i prav napustio Infektivnu kliniku u Beogradu pre nekih nedelju dana.

Muškarac od oko 30 godina, naš državljanin koji živi i radi u Nemačkoj, polovinom juna došao je u Srbiju i upravo iz zemlje u kojoj je gastarbajter doneo i ovu zaraznu bolest. Time se i Srbija, posle brojnih evropskih zemalja, suočila s novom pošašću – majmunskim boginjama. Odmah po izbijanju simptoma, a imao je i kraste po telu karakteristične za ovu bolest, koja izgledom najviše podseća na iskorenjene velike boginje, javio se lekaru i smešten je na Infektivnu klinuku u Beogradu.

Foto: youtube.com

Majmunske boginje

On je odmah znao kako i gde se zarazio. A i odmah je izolovan u klinici, dobio je odgovarajuću terapiju i pre nekih nedelju dana, posle neke dve nedelje provedene na Infektivnoj, otpušten je s bolničkog lečenja. Pacijent je napustio Infektivnu potpuno stabilan, izlečen i nije bilo potrebe za bilo kakvom dodatnom, kućnom izolacijom. Slobodan je da ide gde hoće, a to znači da može i da se vrati u Nemačku – kaže izvor.

Ovaj momak je ujedno bio i prvi i za sada jedini slučaj majmunskih boginja na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Podsetimo, Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je u petak 17. juna da je u Srbiji registrovan prvi importovan potvrđen slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Slučaj je, kako je tada naveo Batut, dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, a radilo se na utvrđivanju njegovih kontakata.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading