ZA VEŠ MAŠINU NOĆU 5.000 DINARA, ZA ROŠTILJANJE NA TERASI 150.000! Doneta nova odluka o kućnom redu: OVO SU KAZNE!

Autor: Republika

Vesti

23.06.2022

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro proverite šta je to što više nećete moći da radite u svom stambenom ili poslovnom objektu ukoliko ste okruženi komšijama , da ne biste novac trošili na visoke kazne.

ZA VEŠ MAŠINU NOĆU 5.000 DINARA, ZA ROŠTILJANJE NA TERASI 150.000! Doneta nova odluka o kućnom redu: OVO SU KAZNE!

Foto: youtube.com/light2tube

Zaboravite ljubimce koji laju i prave buku, uključivanje veš mašine radi uštede tokom sitnih sati, kao i neplanirane proslave koje uznemiruju vaše komšije, o roštiljanju na terasi tek da ne govorimo, jer sada, ukoliko se oglušite o neko od pravila koje propisuju Odluke o opštim pravilima kućnog reda, možete platiti kazne koje dostižu i 200 hiljada dinara.

Vreme odmora u zgradama tokom radnih dana, predviđeno je od 16 do 18 časova, kao i od 22 do 7 časova ujutru.

Ukoliko je vikend, kućni red se ne sme narušavati u periodu od 14 do 18 časova, kao i od 22 do 8 ujutru.

Svaki prekršaj diktira određenu novčanu kaznu, a ona za remećenje javnog reda i mira može biti od 5.000 do 50.000 dinara.

Osim što nema trčanja, buke, zabranjeno je i korišćenje kućnih aparata, ventilacionih sistema i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi, na način da zvuk ovih aparata ometa stanare drugih posebnih delova zgrade.

Foto: Republika

Ilustracija

Takođe, zabranjeno je kroz prozore, vrata i balkone bacati bilo kakve predmete, kućno smeće, ostatke hrane, prosipati vodu, tresti posteljinu, stolnjake, krpe i druge slične predmete.

U posebnim delovima zgrade zabranjena je upotreba otvorenog plamena (upotreba ćumura), zbog neposredne opasnosti od požara, navodi se u Odluci o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama.

Ukoliko želite da oranizujete proslavu, to morate uraditi isključivo u dogovoru sa komšijama i upravnikom zgrade, tako što ćete obaveštenje o istom ostaviti dva dana ranije na mestu koje je pristupačno i vidno svim stanarima zgrade, prenosi Blic.

- U terminu koji je predviđen za odmor ne treba praviti buku. Što se slavlja tiče, ako neko organizuje proslavu, tu je da obavesti i komšije, kao i upravnika zgrade. Uglavnom to protekne u najboljem redu i sve se okonča do 1 čas posle ponoći. S druge strane, kada neko želi da renovira stan, potrebno je da obevesti i upravnika zgrade kao i da istakne na oglasnoj table, a kasnije da taj šut odloži i očisti adekvtno. Naravno komšije su o svemu obaveštene - priča Maksimović i dodaje:

- Što se žalbi tiče, sa ljubimcima imamo često problem, psi mogu stvarati buku. I na kraju, deca. Komšije često nemaju razumevanja za dečju igru, kada ih ima dvoje, pa dođe još dvoje i onda komšije zovu upravika zgrade, pravi se zapisnik koji se ostavlja onome ko se žali. Ako se sa bukom nastavi, on može pozvati komunalnu policiju, a kasnije može platiti i kaznu, visina nije precizirana ali se kreće od 5.000 pa naviše.

Pridržavanje pravila kućnog reda podrazumeva prava i obaveze stanara zgrade u cilju nesmetanog i prvilnog korišćenja stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradi, zajedničkih delova zgrade, zemljišta za redovnu upotrebu i katastarske parcele na kojoj je zgrada, korišćenja, upotrebe i čuvanja od oštećenja zajedničkih instalacija, opreme i uređaja zgrade, i održavanja čistoće, reda i mira u zgradi, navodi se u Odlukama o opštim pravilima kućnog reda.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

NAJVEĆA KAZNA ZA ROŠTILJ

Roštiljanje na tezgi takođe je zabranjeno, a kazna za to je oko 150.000 dinara. U posebnim delovima zgrade zabranjena je upotreba otvorenog plamena (upotreba ćumura i sl.), zbog neposredne opasnosti od požara.

OBAVEŠTENJE NA VIDNOM MESTU

Kako se dalje navodi, stanar koji izvodi građevinske, građevinsko-zanatske i instalaterske radove u zgradi ili na zgradi, dužan je da prethodno o tome obavesti upravnika i prikaže mu odobrenje nadležnog organa za izvođenje radova, ukoliko je posebnim zakonom propisana obaveza pribavljanja odobrenja za izvođenje tih radova. Potom treba da postavi obaveštenje na vidnom mestu u zgradi obavesti stanare o danu početka izvođenja radova, vrsti i trajanju radova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vlada

24.06.2022 10:52

Ako nema roštiljanja na terasi ljudi će ostati gladni.