Dečaka iz bazena izvukla nastavnica: NADLEŽNI NE PRUŽAJU ODGOVORE ZBOG ČEGA TO NIJE URADIO SPASILAC

Autor: Republika

Vesti

20.06.2022

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz hotela "Breza" u kojem je dečak (14) pao na dno bazena ne pružaju nikakvu informaciju koja bi rasvetlila okolnosti u kojima se desio ovaj incident i razrešila pitanje nadležnosti i krivice za ovaj slučaj.

Dečaka iz bazena izvukla nastavnica: NADLEŽNI NE PRUŽAJU ODGOVORE ZBOG ČEGA TO NIJE URADIO SPASILAC

Foto: Profimedia

Ilustracija

Dečak se umalo udavio u hotelskom bazenu na rekreativnoj nastavi, a nadležni se prave "ludi" i upućuju jedni na druge, kako ne bi bilo ustanovljeno čija odgovornost leži u ovoj nezgodi koja je zadesila četrnaestogodišnjaka.

Naime, učenika OŠ "Branko Radičević" iz Šida, koji je došao na ekskurziju u Vrnjačku banju davljenja je spasila nastavnica, a ubrzo je i pristigla lekarska ekipa Hitne pomoći koja ga je prevezla na detaljni pregled u kraljevačku bolnicu. 

Prema najnovijim informacijama dečak se nalazi u indukovanoj komi, a kako neki izvori iz istrage potvrđuju, prilikom pregleda nadzornih snimaka videlo se da se dečak držao za ivicu bazena da bi potom pao.

Nastavnica je ta koja ga je spasila sigurnog davljenja.

Po svemu sudeći, spasioca na ovom bazenu u hotelu koji pripada Vojnoj ustanovi "Tara" nije bilo. U prilog tome govori i činjenica da se na sajtu koji pripada VU "Tara" u opisu bazena navodi da ga maloletna deca mogu koristiti samo uz prisustvo roditelja ili staratelja:

- Deca do 18 godina starosti bazen mogu da koriste samo uz prisustvo roditelja ili staratelja. Ulaz u bazen nije dozvoljen neplivačima.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Bazen 

U potrazi za odgovorima, pozvali smo pomenuti hotel, prvo nam se javio upravnik, koji je bio neprijatan i nije želeo da nam objasni kome da se obratimo kako bismo dobili komentar u vezi sa slučajem koji se juče dogodio.

BEZ KOMENTARA

- Obratite se službi za informisanje, jer nisam ovlašćen da dajem izjave - naveo je upravnik hotela "Breza" Aleksandar Stepanović.

Slično je bilo i kada smo pozvali direktora Ljupka Ćirovića. Javila se njegova sekretarica koja nas je uputila na nadležno ministarstvo, a radi se o Ministarstvu odbrane Srbije.

Na naše pitanje da li bazen ima spasioca, rekla je:

- Ne mogu da vam dam nikakvu informaciju. Morate je zatražiti zvaničnim upitom.

Prema informacijama koje se mogu naći na sajtu, bazen koji se nalazi u okviru hotela "Breza" je poluolimpijski, što znači da su njegove dimenzije 25 sa 12,5 metara, što je ukupno nešto više od 300 metara kvadratnih, što znači da bi jedan spasilac morao biti prisutan kako bi čuvao ovu površinu.

- Zakon kaže koliko spasilaca treba da postoji u skaldu sa površinom vodenog ogledala, pa tako, ako je reč o bazenu veličine npr. 1.000 m2, potrebno je minimum četiri spasilaca. Svako kupalište podleže ovog zakonu - navodi Kristina Miladinović, instruktor u spasilaštvu, iz Udruženja spasilaca na vodi Srbije.

Pitanja prosleđena Ministarstvu odbrane, s obzirom na to da je o njihovom objektu reč, koja su ostala bez odgovora:
* Da li ste upoznati sa time da je juče četrnaestogodišnji dečak iz OŠ "Branko Radičević" pao na dno bazena u hotelu "Breza"?
* Da li je tačno da je dečaka iz bazena izvukla nastavnica?
* Zbog čega spasilac nije izvukao dečaka?
* Da li ovaj bazen ima spasioca ili neko lice koje je zaduženo za nadzor, upravo u ovakvim slučajevima gde deca u okviru ekskurzije dolaze?
* Ko im je odobrio ulazak na bazen?
* Kako komentarišete ovaj slučaj, u kome je tragedija izbegnuta pukom srećom?

Da podsetimo, dečak je intubiran u Kraljevu i odatle prevezen u Klinički centar u Kragujevcu.

Nalazi se na intenzivnoj nezi, u indukovanoj komi, priključen na respirator.

Nije poznato koliko je dugo proveo na dnu bazena.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading