Čudo u Dominikani! Podignuta prva pravoslavna crkva na Karibima! Urađena po ugledu na HERCEGOVAČKU GRAČANICU! (VIDEO/FOTO)

Autor:

Vesti

13.06.2022

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za manje od godinu dana u Punta Kani podignuta je crkva po blagoslavu pokojnog mitroplita Amfilohija .

Čudo u Dominikani! Podignuta prva pravoslavna crkva na Karibima! Urađena po ugledu na HERCEGOVAČKU GRAČANICU! (VIDEO/FOTO)

Foto: Printskrin/IN4S

U Dominikanskoj Republici otvorena je prva pravoslavna crkva u ovom delu sveta.

Za manje od godinu dana u Punta Kani podignut je jedan od hramova koji je po blagoslavu pokojnog mitroplita Amfilohija planiran u Južnoj Americi.

Na dan Svete Trojice svi pravoslavni hrišćani su se okupili i služili Svetu Liturgiju u Hramu Hristovog Preobraženja u Punta Kani.

Hram je urađen po projektu Save Ristića po ugledu na Hercegovačku Gračanicu ali sa kriptom koja je posvećena caru Lazaru i Svetom Aleksandru Nevskom. Već je urađena jedinstvena ikona gde dva Svetitetalja drže u rukama Hercegovačku Gračanicu i stoje na Dominikanskom ostrvu.

Republika

Foto: Printskrin/IN4S

Hercegovačka Gračanica u rukama svetitelja

 

- Ovakva ikona je simbol jedinstva pravoslavnih slovenskih naroda, i ova dva velika svetitelja i simbol misije na ovome delu sveta, koji će na taj način stalno da nas napominju da svedočimo istinu pravoslavlja - kazao je za IN4S osnivač ove parohije po blagolsovu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, arhimandrit dr Evstatije Miloš Azdejković.

On je osnovao i parohije u Panami i na San Martinu, pored Venecuele gde je organizovao i fondaciju koja se bavi humanitarnim radom, gde napuštena djeca dobijaju krov nad glavom.

Takođe radove i izgradnju organizuje sa ljudima dobrotvorima i priložnicima.

Posle dobijanja zemljišta od gospodina Ilića, blagoslov mitropolita Amfilohija je bio da se prenese i duh kosovskog zaveta ali i glamur i savrštenstvo pravoslavne arhitekture, te savršenstva i lepote bogosluženja.

Hram radi građevinska firma iz Dominikanske republike JVR Construcsiones, a radove nadgleda IDEA kompanija, takođe iz ove države.

Kako kaže arhimandrit Evstatije, neki su se pitali kome se radi hram, ali već na otvaranju "smo se pitali zašto i veći nisu počeli da prave".

Republika

Foto: Printskrin/IN4S

Svečanost na otvaranju Hrama Hristovog preobraženja

 

- Sve je naravno vezano za blagoslov i čudo Božije, kako se i ovo do sad izgradilo. Dobrotvore i priložnike sada nećemo pominjati da nekoga ne zaboravimo, ali ćemo to objaviti kad bude vreme, ako Bog da - kazao je Evstatije i dodao:

- Samo moram reći da pored naših Srba i drugih pravoslavih iz Rusije, Ukrajine, itd koji pomažu, ima nekoliko inoslavnih ali i jedan musliman koji je zbilja od srca pomogao i to ne malu sumu novca, neka im svima Bog vrati milion puta više kroz blagoslov i zdravlje, neka ih prosvetli na putu spasenja i da im Duha utešitelja.

Evstatije je izrazio nadu da će ovaj Hram Božiji, jedinstveni i prvi pravoslavni hram na Karibima, biti svima na spasenje duše i blagoslov što kroz učešće u Bogosluženjima, što svojim izgledom i lepotom.

- Verujem da ćemo uspeti svedočiti svima parvoslavnu veru, kulturu i filozofiju uzvišenog života, svima onima koju budu ulazili u njega ili prolazili pored njega, pošto se gradi u srcu turističke destinacije - kazao je on i dalje poručio:

- Moram naglasiti da je danas u ovome teškom vremenu srpska crkva stub i svetionik pravoslavlja u svetu, naročito gde su prisutna braća iz Rusije i Ukrajine, mi smo tu kao uteha i faktor pomirenja , ali da naglasim i za druge npr. domaće Dominikance koje smo krstili i osećaju blagoslov pravoslavlja. Moram napomenuti da se zaista onaj sukob na političkoj teritoriji, ovde na Crkvenoj i duhovnoj prevazišao, hvala Bogu. Takođe da napomenem, da radnici, građevinari dok rade hram su u čudu svako jutro kad dođu na posao i vide šta su do sad uradili. Svaki od njih pita da li će moći da dolazi na bogosluženja jer je hram samo po sebi blagosloven i osećaju blagodat da rade i izgrađuju volju Božiju, a nikad nisu čuli za pravoslavlje.

Svi koji žele da pomognu izgradnju mogu se obratiti Evstatiju Milošu Azdejkoviću preko vajbera i vocapa. Telefon je +1 829 769 3005. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading