Dobro pazite šta radite danas kako ne biste navukli na sebe ZLU PELAGIJINU SUDBINU! SPC obeležava veliku hrišćansku mučenicu!

Autor:

Vesti

17.05.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SPC danas obeleževa Svetu mučenicu Pelagiju Tarsijsku.

Dobro pazite šta radite danas kako ne biste  navukli na sebe ZLU PELAGIJINU SUDBINU! SPC obeležava veliku hrišćansku mučenicu!

Foto: Printskrin

Sveta mučenica Pelagija Tarsijska, iako od roditelja neznabožaca, još od malih nogu je u srcu osetila ljubav prema hrišćanstvu. U to vreme je Car Dioklecijan najstrožije progonio hrišćane, ali igrom slučaja, njegov sin se zaljubi u Pelagiju.

Kako bi izbegla prosidbu, Pelagija je spas potražila kod episkopa Klinona, koji je uputio u veru i krstio. Zbacila je svoje skupe odore, odrekla se bogatstva i kao uboga devojka se vratila kući i priznala majci da se krstila i da je svoj život posvetila Hristu. Kad je ovo čuo Dioklecijanov sin, od tuge se probo mačem i usmrtio. Pelagijina majka, koja je želela da se ćerka dobro uda, iz zlobe preda ćerku Dioklecijanu na milost.

Dioklecijan se zaljubi u prelepo devojče, ali pošto je Pelagija ostala nepokolebljiva u nameri da se ne udaje, on je osudi na strašne muke - da se sažeženje u metalnom volu, usijanom od ognja. Kada su je mučitelji obnažili, sveta Pelagija se prekrsti krstom i s molitvom na usnama, sama uđe u usijanog vola, gde se u tren oka sva rastopi kao vosak.


Podstaknuti ovom pričom, u narodu su se stvorili običaji koje treba praktikovati na današnji dan. Danas se ne pale sveće, niti veći plamenovi. U protivnom, verovanje kaže da ćete na sebe navući zlu Pelagijinu sudbinu i ostati bez roda i poroda, ali i ljubavi. Žene koje ne mogu da dobiju bebu, danas bi trebalo da vežu stručak ruzmarina i stave ga ispod jastuka, tako će prizvati dobre duhove da im pomognu. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading